top of page
  • barbarafoldi

Vállalkozás a fenntarthatóságért

Az Instagramon jött szembe velem egy nap a Trendy Nappy oldala, ahol csodás textilbe öltözött babapopsikat találtam. Kismama szívemnek se kellett több, rögtön kapcsolatba léptem velük és megkértem Tündét, hogy mesélje el hogyan építette és építi mindennap a vállalkozását a családja mellett.1. Kérlek mutatkozz be röviden, mutasd be a vállalkozásod!


Kocsis Tünde vagyok, 3 gyermek anyukája. A kislányom inspirált, hogy modern mosható pelenka webshopot nyissak. Nála moshatót használunk így van összehasonlítási alapom, hogy a bátyusoknál mennyi szemetet hoztunk létre, és hogy most gyakorlatilag a harmadik gyermekemnek semmi szemetet nincs. Azt mondtam: ezt meg kell tapasztalnia minél több családnak. Most, a soha nem látott méreteket öltő hulladékkrízis idején nagyon szükségünk volna arra, hogy elterjedjen újra a mosi, hogy újra "normális", újra mainstream legyen. Szerettem volna egy olyan rendszert összeállítani, ami gyakorlatilag egy óra alatt megérthető, elsajátítható és gyakorlatba ültethető. Nincs szükség több hónapos tanulásra, mosi-kurzusok elvégzésére, szettcserékre, sokszoros újra nekirugaszkodásokra. TrendyNappy stílusban a mosható pelus ügy biztosan élmény lesz. Arról még nem is beszéltem, hogy a legszemetgyönyörködtetőbb mintákat lehet itt megtalálni pénztárcabarát árakon. A lehető legjobb minőség a legjobb áron.


2. Hogyan kezdtél el a témával foglalkozni? / Miért éppen mosipelus?


Abban az időben mikor várandós voltam a kislányommal, kezdett egyre több poszt szembejönni velem, hogy mennyire káros az élővilágra és az ember egészségére a sok hulladék és főként a műanyaghulladék. Ezen posztok hatására kezdtem jobban utánaolvasni a témának és felfedeztem a Földünk a műanyagbolygó c. dokumentumfilmet. Teljesen ledöbbentett és megváltoztatott. Bár ugyanaz a modern életet, modern tárgyakat, modern stílust kedvelő ember maradtam, de elkezdtem sokkal jobban vigyázni a tárgyaimra, nem megvenni minden butaságot csak, mert megtehettem, és felhagytam az egyszerhasználatos dolgok vásárlásával. Utóbbi főként abban nyilvánult meg, hogy itthonról vittem zacskót magammal. Ezzel egyidőben találkoztam egy mosható pelenkákról szóló videóval és megértettem, hogy pelussal mennyire sok felesleges szemetet termelünk, amit könnyen ki lehetne küszöbölni, életmódváltás nélkül is.

3. Mi motivál? Miért kezdtél bele ebbe a vállalkozásba?


Egy gyerek a 3 évnyi pelusos időszak alatt kb 6.500 pelust használ el, ami hozzávetőleg egy tonnányi újra nem hasznosító veszélyeshulladék - Mount Everest méret -, ami 600 év alatt bomlik le, és addig folyamatosan szennyezi a vizeket, a talajt. Ez ellen pedig nagyon könnyen tudunk tenni. 2 naponta fél óránkba kerül és ami még szintén nem mellékes, harmadannyiba kerül a mosható, mint az eldobhatós társa. És igen, megéri mosni - nem kérdés. Mindig jobb mosni valamit, mint mindig eldobni használat után és újat venni helyette.

Az eldobhatós pelenka a baba szemetének kb a háromnegyedét teszi ki, és a család szemetének bő felét. Tehát igen, ennyire sok szemétről van szó. Horrorisztikusan sok. Ha semmi mást nem változtatunk a baba és a mi életünkben, csak annyit, hogy mossuk a pelust, a lehető legnagyobb lépést tettük meg egy élhetőbb bolygó felé. Praktikumot, ésszerűséget kedvelő ember vagyok, aki szereti ha valaminek van látszata, és ez egy olyan terület, ahol már egy ember is látványos változást hozhat. 1 tonna hulladék az 1 tonna hulladék. Ilyenkor rögtön fel is szokták tenni azt a kérdést:

és mi a helyzet a vízfogyasztással, az nem számít? Persze, hogy számít, de mint említettem már, mindig jobban megéri mosni valamit, mint eldobni. Mennyire abszurd lenne, ha a ruháinkat, fehérneműnket, edényeinket stb. illetően tennénk fel a kérdést, hogy minek mosni, megéri-e? A víz megújul, megtisztul pár hónap alatt. Mossunk. Mindent. Megéri.


4. A fenntarthatóság, hogyan jelenik meg a mindennapjaidban?


Küldetésem lett a vállalkozás. Célom lett, hogy ne csak mi mosizzunk. Egyszerűségre törekszek (lásd: egy pelustípus, minimális betéttípusszám és egyszerű, hatékony mosási rutin) a termékeimet illetően és használatban egyaránt. A TrendyNappynél és nálam sincs körülményes, hosszadalmas, nehezen követhető rutin vagy trükkök, nem kell életmódot váltani sem. A mosható pelenka használata nem változtatja meg a napi programod, nem forgatja fel a fürdőszobád - én is azért kezdtem bele. Az én életemben nem hozott semmilyen változást a két naponta fél óra öblítés, amit végzek a mosógépbetevés előtt. Hidd el Neked se fog!


5. Hogyan tudod össze egyeztetni a vállalkozásod a családdal?


Itthonról tudok dolgozni a Kisfőnökkel, aki rengeteget segít. Szerencsés vagyok, hogy itthonról dolgozhatok és nem csak 2-4 órában, hanem teljes munkaidős állásom lehet. Nincs megszabott programom, akkor dolgozom, mikor munka van. Mikor mail jön, rendelés érkezik be, vagy megkeresnek Instagramon esetleg Facebookon. Sokszor van, hogy éjjel állítom össze a rendeléseket vagy válaszolok a kérdésekre. Mindent megteszek azért, hogy az ügyfelek érezzék: értük vagyok.


6. Milyen sikereidre vagy a legbüszkébb?


A webshop hamarosan fél éves és még most is nehezen tudom feldolgozni, hogy ilyen rövid idő alatt, ekkorát nőtt a forgalma. Nem számítottam erre és kimondhatatlanul örülök neki. Viszont ami még ennél is nagyobb büszkeséggel tölt el, a sok pozitív visszajelzés, hogy itt találták meg a legszebb mintákat, hogy működik az általan megalkotott "recept" és végre sikerélményben van az anyukáknak részük. A legeslegnagyobb büszkeségem pedig az, hogy olyan emberek kezdtek bele a mosizába, akik előttem nem is hallottak semmit a témáról, teljesen az ökokörökön "kívül állnak".


7. Mit találsz kihívásnak a vállalkozói létben?


Nem könnyű vállalkozónak lenni, sokszor olyan, mint a szerencsejáték vagy inkább, mint az oroszrulett. Nagy kaland, minden perce kihívás. Verseny, küzdelem.


8. Mik a céljaid hosszútávon?


Szeretnék létrehozni egy olyan webshopot ahol a legszebb mosható pelusok a lehető legjobb ár-érték arányban találhatóak. Első lépésként szerettem volna elérni a 100 mintát. Meglett. Aztán a 200-at. Az is meglett. A következő cél az 500 minta, majd az 1000 minta. Szeretném, ha mindenki megtalálná a szíve szerinti pelust, mert a mosható pelenka nem csak egy pisi-kakigyűjtő textil, hanem olyan, mint egy ruhadarab és így képes javítani a közérzeten, felvidít, emlékeket ébreszt, jobbá teszi a napod, önbizalmat ad, egy szóval öltöztet.


9. Mikor leszel elégedett?


Már most elégedett vagyok. Sokkal többet értem el ez alatt a fél év alatt, mint álmodni mertem volna. Ha csak egy embernek is tudtam volna segíteni, már akkor is elégedett lennék. Ezt nem azt jelenti, hogy ennyire lentre tettem volna a lécet. Csak szeretnék örülni minden kis sikernek. Nagy álmaim vannak és remélem mind bejönnek. És, amiről még nem is beszéltem - mert ugyan nem titok de még tervezem, hogy szeretnék majd elindítani egy saját márkát természetesen zsebes pelusokkal. Már megvan nagyjából a fejemben a koncepció, és a kialakítás is. Zseniális lesz, menő, egyedi, semmihez sem fogható és bárki által megfizethető, merthogy a mosható pelenkázás nem szabad, hogy luxus legyen. Nem szabad, hogy egy zárt kör, szubkultúra kiváltsága legyen. A "mosizás" mindenkié.
45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page