top of page
  • barbarafoldi

Utazz kevesebbel és maradjon meg több
Az utazás a 21.század ajándéka. Sokak számára lett elérhető az utazás - a fapados járatok megjelenésével és az olcsóbb jegyekkel. Mint mindennek ennek is két oldala van – ami jó nekünk az a Földünknek kevésbé.


Ma már nem kell külön említeni vagy magyarázkodásba bocsátkozni, hogy a repülés az egyik legkörnyezetszennyezőbb utazási forma. Szinte mindenki tudja. Erre rátesz még, az utazással járó egyéb hulladék termelése is. Évek óta személyes kihívásnak érzem, hogy ha már repülés kell válasszak, akkor legyen minél fenntarthatóbb ennek ilyen formái vannak.

· Adományozz, amennyiben repülsz – csökkentsd így a szén dioxid kibocsátást

· Használj csak kézi poggyászt

· Mindig legyen nálad kulacs, amit után tölthetsz a reptéren

· Csomagolj az útra elegendő ételt


Amennyiben megteheted, utazz vonattal, busszal vagy autóval.


Amikor csomagolsz, figyelj arra, hogy amit tudsz szerezz be csomagolásmentesen! Ma már nagyon sokféle alternatíva van arra, hogy szeretnél fenntarthatóbban és tudatosabban készülni egy utazásra. Főleg a higiénés termékek körében találhatóak remek megoldások.


A mostani kedvencem a fogtabletta – ami külön szuper ha szeretnénk kikerülni repülős utazáskor a folyadék limitet. Olyan, mint egy cukorka, beveszed elrágod és már jöhet is a fogkefe, amivel szépen átmossuk a fogainkat. A fogkefe is lehet olyan ami tükrözi a tudatos választásod. Ami a legfontosabb számomra, hogy ha lehet olyan anyagból készüljön ami újrahasznosított vagy megújuló erőforrásból származik – ebből is fontos, hogy lehetőleg minél közelebbről jöjjön. Szerencsére már ebből is találtok a legtöbb drogériában!


A másik régi kedvencem a szappan – amiből ma már nagyon sokféle van és régen nem érvényes a tévhit miszerint a „szappan szárít” – hiszen ma már minden földi jóval elkészített szappanokat lehet kapni. A szappanból ma már létezik szilárd sampon is és haj kondicionáló. Ezeket évek óta használom, mert nagyon gazdaságos és igazán tápláló – nemcsak a hajam hanem a környezet is hálás érte.


Végül de nem utolsó sorban érdemes lecserélni a dezodort is természetes verzióra, mert hagyományosak olyan adalékokat tartalmaznak (alumínium, parabén) amik se a testednek se a Földnek nem jók. A dezodorból már kapható csomagolásmentesen is rengeteg féle – és készíthetsz is ha vállalkozó kedvű vagy. Általában nagyon sokáig elegendőek. Amit meg kell szokni, hogy nem az a cél, hogy extra illatot csináljon, hanem szagtalanít! Nekem ezt sokáig nehéz volt megszokni, de ma már el se tudok képzelni mást.


Amiből mindig viszek magammal - még ha csak egy kis darabot is, az a mosószappan. Bármi folt keletkezik a ruhán akkor azt gyorsan tudom orvosolnia. Nem foglal sok helyet és nagyon hasznos tud lenni – főleg ha a gyerekeimmel utazom, akik előszeretettel gyűjtenek szuvenírként fű és paradicsom szósz foltokat a ruháikra.A legfontosabb, hogy amennyiben elindulsz legyél vele tisztában, hogy az utazás ne csak érted legyen hanem tegyél másokért, a következő generációért is, hogy ők is megismerhessék ezt a varázslatos helyet ahol élünk.


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page