top of page
  • barbarafoldi

Tudatos gyerekszoba - fenntartható módon
A gyerekszoba kulcsa számomra, a folyamatos megújulás és odafigyelés.


Egy-egy helységnek a lakásban/házban mindig az a szerepe, hogy igényeket elégítsen ki. Egy nappali vagy konyha kialakításakor hosszútávra tervezünk, mert nem fogjuk havonta átrendezni – hiszen a funkciók adottak. A konyhában főzünk a nappaliban (jó esetben) társasági életet élünk.

A gyerekszoba esetében nem tudunk hosszútávra tervezni – hiszen ahogy egyre nagyobb lesz a gyermek, úgy alakulnak az igények – és ehhez tudni kell alkalmazkodni a szobának is.

Ezekkel a gondolatokkal indultam neki 3 évvel ezelőtt, 8 hónapos várandósan a költözésnek. Olyan szerencsések vagyunk, hogy mindenkinek jutott szoba – így a kisfiam különszobába költözött (persze nem elsőre), mert az első hónapokban minket boldogított.


A gyerekszoba kialakításán az első kisfiam érkezésekor 3 éve nem sokat agyaltam – hiszen mi kell egy járni és beszélni még nem tudó újszülöttnek.


1. A szoba kialakításakor az első szempont az volt, hogy a bútorok – lehetőség szerint – használtak legyenek, mert nem akartunk újat beszerezni. Ez többé kevésbe sikerült is, hiszen a kiságyat örökültük egy ismerőstől, a pelenkázót és a „szoptatós fotelt” a jófogáson találtam. Egyedül a komódot vettük újonnan. A polcokat pedig maradék kis deszkákból szereltük fel a falra.


A kiságy igazi kincs, mert a sokadik gyerek alszik benne jókat (azt hiszem mi vagyunk 6.tulaj és már a második gyerekemet szolgálja ki). Amikor hozzánk került egy sima natúr bükk színű volt, ezt festettem át fehérre, tejfestékkel. Az igazi éke a csodás és természetes anyagból készült kiságy forgó, mely nemcsak a kisbabámat, hanem engem is elvarázsol. Nagyon örülök, hogy dísze lett a szobának - annak meg különösen, hogy egy hazai kis vállalkozó készíti.


2. A második szempont az volt, hogy ne zsúfoljuk tele – hogy később tudjunk alakítani rajta.

3. A harmadik pedig, hogy világos maradjon és a fő szín a fehér – a kiegészítőkkel tettük színesebbé – nálunk a sárga és szürke dominál. Ennek a kiválasztásánál is fontos volt, hogy ne legyen egyértelműen „fiús” a szoba hangulata.

Ezeket, mind tartottuk - bár a fehér fal választását megkérdőjeleztem mikor elkezdett "alkotni" - nem csak vízszintesben a papíron. Végül, a fehéret a legkönnyebb javítani ha már nagyon zavarna.


Idén, a második kisfiam születésénél már nehezebb helyzetben voltam, mert a 3 év alatt a szoba nagyon átalakult. Beköltöztek a játékok, kis asztal, kis székkel és rengeteg könyvvel.

Az első, amit le kellett cserélnünk, az a komód volt – és most sem tudtuk megoldani használtan – viszont a régebbit eladtuk és az újat a saját képünkre formáltuk. Ebben az átalakulásban segített a Trickea, akiknek csodás foganttyúik vannak és minden bútort kedvedre formálhatsz vele, igazodva a szoba hangulatához.


Még csak 2 hónapja született meg ketteske, de már legalább 3 szor rendeztük át a szobákat – mert az eredeti elképzelés nem vált be. Előkerült a használtan beszerezett – de már 3 éve is remek szolgálatot nyújtó – adamo hinta. Valamint az az elképzelésünk se vált be, hogy majd együtt alszanak. A bútorok ide-oda vándorolnak – de ezt kezdjük is megszokni.


Mitől lesz egy gyerekszoba tudatos vagy fenntartható? Elsősorban Tőlünk, azaz Tőled. Mit veszel és teszel bele. Nálunk a használt bútoroknak nagy sikere van, mert nekem örömet okoz a felújításuk a férjem meg örül, hogy megspórolt egy összeszerelést. A festék amivel dolgozom abszolút környezetbarát, mert ma már erre is lehet (és kell is) figyelni. A kiegészítők szintén saját készítések - a természet inspirálta, sokszor közös gyűjtések eredménye. A nagyobbiknak az ágya új – de hazai kisvállalkozástól szereztük be, ami szintén egy fontos szempont számomra. Ma már nagyon sok kis vállalkozás alkot hazai alapanyagból.

A következő lépés amivel kiegészült, és folyamatosan változik a szoba az a játékok, könyvek. Igyekszünk itt is elsősorban használtan beszerezni sok mindent és szerencsére sok a lehetőség erre - péládul egy bolhapiac "túl közel" van hozzánk, ahova gyakran elkeveredek.

A játékoknál az elsődleges szempont, hogy a kevesebb több. Folyamatosan rotáljuk a játkokat, könyveket így nem un rá. Valamint, előkerültek az én gyerekkori könyveim és a testvérem játékai amik igazi kincsek lettek.


Sokat segít egy avatott szem és szakember is. Nekem is volt szerencsém találkozni Őrfi Eszterrel, aki szakavatott segítség ha ökotudatosan szeretnétek kialakítani az élettereiteket! Ajánlom sok szeretettel!
280 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page