top of page
  • barbarafoldi

Természetesség a gyerekszobában

Avagy mire figyeljünk oda, amikor berendezzük a szobát a család legújabb tagjának.

A szoba berendezése, vagy leglábbis átalakítása kihagyhatatlan folyamat amikor kisbaba születik. Amint beindulnak az anyai fészekrakó ösztönök, sokan merülnek el az itthon is egyre bővülő gyerekszoba berendezések kínálatában.

Számomra nagyon fontos volt a szoba kialakítása - ám bevallom, csak a második kisfiam születésénél volt időm valójában tudatosan végig gondolni mi is aza mire oda kell figyeljek.

Ezeket a tapasztalatokat szedtem most össze, remélve hogy valaki már az első gyermek érkezésekor számba tudja ezeket venni.


Az se titok miért csak a második gyerekemnél lettem ennyire tudatos. Mikor megszületett az első kisfiam, épp költöztünk, de annyira elhúzódott a folyamat, hogy mire az Ő szobájához jutottam volna meg is érkezett. Ez se volt probléma, mert az első pár hónapot a mi szobánkba töltötte és a sajátjába csak napközben töltöttünk némi időt.


Mire a második kisfiammal várandós voltam nagyon határozott elképzelésiem voltak mik is kellenek egy gyerekszobába, ha a természetesség a fő irányvonalam.


  1. Engedd be a fényt!

A lényeg, hogy számomra nagyon fontos - főleg városi környezetben, hogy lássák napszakaszok, évszakok váltakozását. Megfigyelhessék, hogy télen rövidebbek a nappalok és hamarabb megy le a nap. Ezért ugyan van az ablakokon redőny, de a függönyt úgy választottam, hogy beengedje a fényt. Az ablak felülete legyen nagy és lehetőleg minél kevesebb mesterséges féynre legyen szükség. A függöny anyag legyen természetes - azaz 100% pamut!


2. Hozd be a természetet a szobába!


Ez a pont nagyon erősen meghatározta, mit is szeretnék kezdeni a szobával. Olyan kiegészítőket választottam, amik valamiben bemutatják és megelevenítik a természetet. A szőnyeg, például egy remek lehetőség, hogy természetes anyagokkal vegyük körbe a gyermekünket. A másik a takaró, aminem csak a képzelet szab határt. Nálunk volt már bunker, színházi függöny, és a házikós verzió tökéletes szerepjátékra is. Ehhez nagyon erősen kapcsolódik a bútorok minősége. Persze nem utolsó beleburkolózni sem - annyira puha és meleg. Nálunk az őszi-téli sötétebb délutánoknak nagy főszereplője a diavetítés, ilyenkor a mese mellé cak egy meleg takaró hiányzik.

Azt meg végképp nem gondoltam volna, hogy ennyit fogok utána járni egy-egy bútor darabnak, ugyanis szerettem volna ha 100% fából készült tárgyak vannak a szobában. Az én helyzetemben extra nehezítő tényező volt, hogy szerettem volna - amit csak lehet - másodkézből beszerezni.

3. Legyen gyerekbarát!


Az utolsó és talán legfontosabb szempont. Hiába tetszik nekem egy-egy növény vagy kosár, ha mindez nem praktikus a szoba lakójának akkor le kell mondani róla. A növények elhelyezésénél figyelni kell, hogy ne okozzon balesetet és mindneképp győződjünk meg róla, hogy "gyerekbarát". A polcok legyenek elérhető magasságban és rögzíthetőek legyenek. A bútorok legyen úgy elhelyezve, hogy azt (főleg) a kisebbek kényelmesen tudják egyedül is használni, ne kelljen felnőtt felügyelet vagy segítség feltétlen. Így könnyebben vezethető rá az önállóságra és bátrabban fedez majd fel egyedül is.
38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page