top of page
  • barbarafoldi

Tárolj okosan a gyerekszobában
Mikor gyereket vártam (az elsőt), akkor a játékokkal kapcsolatban - utólag visszagondolva - elég magas elvárásaim voltak. Azt nem is említve, hogy nem csak a minőségre vonatkozóan, hanem a mennyiségre is. A tárolásra akkoriban még nem is gondoltam. Azonban igyekszem nagyon figyelni, mióta eggyel nőtt a gyerekeim száma - mert nem szeretném a játékok számát is azonos arányban növelni a gyerekek számával.


Tapasztalatim alapján ha alkalmazzátok ezt a három tippet, akkor a lakás rendezett lesz, könnyebb lesz rendet tartani és nem fogtok úszni a felesleges játékokban.


  1. Együtt

Az első és legfontosabb lépés, hogy mindent együtt csináljatok. Persze ez gyerekeseknek nem meglepő, hiszen sokszor még főzés közben is gyerek van a kezünkben. De már egészen kcsi kortól mutassuk meg, hogyan pakolunk el. Ha az egyik játéknak vége, tegyük el, mielőtt újat veszünk elő. Nekünk ez nagyon bevált. A kisebbekkel lehet játékosan is pakolni, mesélni vagy éppen kéredzgetni őket közben.

A nagyobbakkal lehet versenyt csinálni belőle játékosan és akkor nagyobb kedvvel kezdenek hozzá. Természetesen nem állítom, hogy mindig könnyen megy és nincsenek belőle veszekedések, de az esetek nagy részében mindig szép rend lesz, amit együtt csinálunk.


2. Polcok, tárolók


A legfontosab számomra az volt, mikor elkezdtek szaporodni a játékok, hogy midnennek legyen helye. Nálunk sok a könyv - kétnyelvű család révén - ezért a könyves polc központi helyen van és nemcsak az a fontos, hogy elbírja a könyveket, hanem hogy például a gyerek is ki tudja szolgálni magát.

A játékos polc is nagyon fontos, csak azok legyenek elől rajta, ami valóban kell, amit használ. A többit érdemes a többit egy tárolóba tenni - és szépen havonta, két havonta cserélgetni a játékokat így az újdonság erejével hatnak. Sokkal tovább játszanak vele és nem kell annyi mindent pakolni.


3. Kuckó


A harmadik tippem, hogy legyen saját kuckója, bunkija. Egy olyan hely, ahol csinálhat bármikor rendeltelenséget és a saját szabályai vannak. Erre tökéletes lehet egy kis sarok, vagy a saját ágya - kinek mi tetszik. Fontos, hogy kiéljék a kreativitásukat. A legjobb erre ha valóban van egy kis sátrat ha a hely engedi - de bárhol megoldható, hogy kinevezzünk neki egy kis sarkot, ahol bátran alkothat.

Ma már szebbnél szebbeket lehet beszerezi, akár másodkézből is. Nekem a hagyományos sátor a kedvencem, mert nekem is ilyen volt gyerekként. Szerettem benne elbújni és játszani, míg elő nem csalogattak ebédre.

Utolsó gondolatként, még elmondom, hogy a legfontosabb, hogy a gyerekszoba és annak berendezései valóban a gyereket szolgálják biztonságban, olyan kereteket adva amit maximálisan ki tudnak használni.

69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page