top of page
  • barbarafoldi

#Plasticfreejuly interview nr.2 Doremi by Kata Kondás

Updated: Jan 19, 2019Nagyon örülök és szerencsés vagyok, hogy ismerhetem ezt a szuper lelkes és energia bmba lányt, aki elkötelezett az értékei és a szakmája felé. Egyértelműen szt csinálja amit szeret és olyan energiával csinálja miből másoknak is jut. A bemutatkozásba is olyan lendülettel csapott bele, hogy kimaradt belőle ki is Ő. Hadd mutassam be Nektek Katát, olvassátok szeretettel és tanuljunk tőle.


Mesélj magadról!

Az ilyet sose tudom hogy hol kezdjem el. De mivel a plasticfree july a téma, így ezzel kapcsolatban mesélek-bár eléggé ennek elkerüléséről szól most az életem 😊

Jelenleg 2 és fél éve a Doremi-vel próbáljuk csökkenteni a műanyagokat. A termékek- amik ma már sokkal inkább felkapottabbak, mint 1-2 éve -növényi anyagból készülnek. Tökéletes helyettesítői az egyszer használatos műanyagoknak.

Ezen kívül otthon is arra törekszem, hogy minél kevesebb műanyagot használjak és környezettudatosan vezessem a háztartásunkat.

A Zöldövezet Egyesülettel és a Magyar Street Food Egyesülettel közösen pedig megalapítottuk a Noplastic Fantasticot, amit nevezzünk egy mozgalomnak. Szerintem a neve sok mindent elárul, de szeretnénk ha Magyarországon minél több rendezvény lenne, amelyik lecseréli növényi alapúra az eldobható termékeit.


Miért fontos számodra a környezet védelme? Milyen út vezetett idáig?

Néha én is elgondolkodom, hogy miért fontos számomra a környezetvédelem. Csodálkozom, hogy mások hogy képesek csukott szemmel és elfordított fejjel élni boldogan az életüket, miközben annyi kárt tesznek a környezetükben tudatlanul.

De engem jó érzéssel tölt el, hogy nem hagyok annyi szemetet magam után a földön, mert például van saját kulacsom, amit mindig meg tudok tölteni csapvízzel. Vagy kevesebb az ökológiai lábnyomom, mert nem eszem húst és tejtermékeket. Örülök, hogy biciklivel járhatok vagy nincs szükségem megvenni annyi felesleges dolgot, amire igazából nincs is szükségem.

Az elején- kb. 6éve- még én is úgy kezdtem, hogy szelektíven gyűjtöttem a szemetet és azt hittem ennyi elég. Ma már persze tudom, hogy az a legjobb hulladék, ami nem is jön létre. Szépen fokozatosan haladok az úton és mindig tudok többet tenni.


Hogyan éled meg a mindennapjaidban a környezetet tudatosságot? Milyen napi praktikáid vannak?

Nagyon sok jó dolog van szerintem a környezet tudatosságban, amit élvezek. A kulacsom mindig nálam van és bárhol meg tudom tölteni. Ilyenkor mindig visszagondolok a régi időkre, amikor még palackozott vizet ittam és mennyi pénzt elköltöttem rá. Ma már persze sajnálnám is erre a pénzt.

Van pár praktika, amit próbálok beépíteni a mindennapjaimba: néha elfelejtek előre szólni, hogy nem kérek szívószálat. Ilyenkor persze nagyon bosszús vagyok, ha mégis kapok. Vagy sokszor elfelejtem magammal vinni a vászonzsákjaimat, és papírt kell használnom tök feleslegesen. Most ezeket a szokásokat próbálom beépíteni a mindennapjaimba.


A doremi-nél hogyan kezdtél el dolgozni? Milyen céljaid /tok vannak?

Még 2015-ben elkezdtem önkéntesként dolgoznii a Felelős Gasztrohősnél, akik ismerték a Doremi-t. Mikor a Doreminél 1év után külföldre költözött Ildi, kerestek helyette valakit, aki tud foglalkozni a céggel. A Gasztrohőst is megkérdezték, hogy tudnak-e valakit, így találtunk egymásra 😊 Akkor még nagyon más volt a piac, sokkal kisebb volt, teljesen más nehézségek voltak, mint most. Sokkal kevesebb ember ismerte a műanyag helyettesítőket, de sokkal kevesebb ember tudott a műanyag szennyezés problémájáról. Így az elején az életben maradás volt a cél.

Mióta David Attenborough is foglalkozott a Blue Planet műsorában a műanyagszennyezésről, és más hírességek is beszélnek az akadályról, azóta teljesen megváltozott minden. Egyre több ember és cég hajlandó ezzel foglalkozni.


Mit ad számodra egy olyan munkahely ami összehangban van a személyes értékrendeddel?

A Doremi teljesen összhangban van a személyes értékrendemmel. Nálunk a környezetvédelem nem csak abból áll, hogy eladjuk a terméket. Például a kiszállításnál ahol tehetjük, biciklis futárok viszik a dobozokat.


Mi számodra a legnehezebben megvalósítható napi fenntartható gyakorlat?

Mindig magamnál hordani a vászonzacskóimat.


Milyen környezetterhelő „megszokásról” volt a legnehezebb lemondani?

A cigizésről.

Sok apróság van még egyébként 😊, például sokkal ritkábban vásárolok könyveket. Helyette beiratkoztam a helyi könyvtárba és nagyon tetszik!


Akkor leszek elégedett, ha….

Magyarországon is betiltják francia példára az egyszer használatos eldobható műanyagokat.


Szeretném, ha mások….

nem másoktól várnák a megoldást és felelősséget vállalnának a tetteikért.


Amin a legközelebb változtatni fogok…

több vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt szeretnék fogyasztani

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page