top of page
  • barbarafoldi

PaperchainG - Papír másképp

Updated: Dec 25, 2019

Interjú a PaperchainG alkotóival.


Mikor megtaláltam a lányok által alkotott kincseket a budapesti egyik kedvenc piacomon (Kiskert Piac) nagyon megörültem. Hiszen "minimlistaként" és a fenntartható(bb) életmód elkötelezettjeként, csak keveseknek vallom be, hogy papír-írószer fétisem van és a fiókomban legalább 5 üres füzet áll használatra készen ( úgy hogy 2 éve nem vettem újat ) - és erre nagyon büszke vagyok!

Szuper hír számomra (is), hogy van egy helyi, etikusan készülő és a fenntarthatóságot fontosnak tartó kis vállalkozás ezen a területen is! Olvassátok szeretettel az interjút, amit a lányokkal készítettem.
Mutatkozzatok be kérlek?


Hello! Mi vagyunk a PaperchainG alapítói. Horváth Brigitta és Alexandra Gencheva.


Hogyan kezdtetek bele a PaperchainG termékek készítésébe?


Már vagy 20 évet jó barátok vagyunk de a közös ötlet akkor jött, mikor néhány évvel ezelőtt mindketten Londonban laktunk. Szerettünk gyümölcsturmixot csinálni, avokádó receptekkel kísérletezni és együtt jógázni. PaperchainG márka abból az elhatározásból született, hogy szerettük volna egybe tenni az érdeklődésinket ami egy egészségesebb, tudatosabb és kicsit spirituálisabb életstílus keveréke. A cél az volt, hogy összekapcsoljuk a természetet, kiemeljük a megélt pillanatok jelentőségét és mindezt úgy, hogy a fogyasztást úgy alakítsuk az életünkben, hogy tudatos legyen és megőrizzük a természeti kincseinket, erőforrásainkat.


Hogyan jelenik meg a Ti életetekben a fenntarthatóság?


A fenntarthatóság leginkább a választásainkban látszik. Azon, hogy mit veszünk, használunk és csinálunk. Tudatosan kevesebbet igyekszünk vásárolni és amikor mégis kell figyelünk arra, hogy fair trade legyen, etikus vagy éppen könnyen újrahasznosítható vagy sokáig tartós maradjon. Igyekszünk meghosszabítani a már meglévő termékeink/tárgyaink életét. Az egyszerhasználatos tárgyakat, eszközöket kerüljük amennyire lehet és megelőzéssel gondolunk erre – például viszünk vászonszatyrot vagy üveget magunkkal. Folyamatosan tanulunk új utakat, módszereket amivel fenntarthatóbban élhetünk és csodás, hogy mennyi különleges termék vagy tevékenység van már ami ezt elősegíti.


Milyen hozzáadott értéket adnak a Ti termékeiek?


A termékeink inpsirálják a vásárlót, hogy egy tudatosabb életet éljenek vagy étrendet kövessenek és talán felkelti a kíváncsiságukat a természet és spiritualitás felé (vagy legalább azokat akik nyitottabbak ilyen irányba). Valamint, a jövőben tervezzük, hogy fejlesztjük a márkát úgy, hogy beavatjuk jobban a vásárlókat abba, hogy elmondjuk minden termék történetét – hogyan készültek egyes termékek és az alapanyagokról is többet mesélünk. Mindezekkel együtt tudunk hatni az emberekre – mutatunk egy alternatívát nekik, egy tudatosabb életmódot, ami egyszerűbb és fenntarthatóbb élethez vezet(het). A kis szokások és lépések által jutunk egyre közelebb a célhoz.


Mit jelent számotokra a fenntarthatóság?


Nekünk a fenntarthatóság azt jelenti, hogy tudatos életet élünk itt a Földön, azt is észben tartva, hogy mit hagyunk magunk után a következő generációknak. Ez azt is jeleneti természetesen, hogy nem feledkezünk meg róla, hogy nem egyedül élünk ezen a helyen mi emberek, hanem megosztják más csodás élőlényekkel. A célunk, hogy minderre tettekkel is reflektáljunk a mindennapi életünkben, valamint a termékeinket illetően is – figyelve az alapanyagra és az üzentére, amit egy termék életciklusa tartalmaz.


Mi inspirál Benneteket az alkotási folyamatban?


Mind az online és offline világ inspirál minket – ugyanúgy ahogy a kreatív ás újító gondolkodású emberek, akiknek hasonló téma körül van ötlete, vállalkozása. Mindemellett, hogy a lassabb és tudatosabb életet hirdetjük, egyre inkább rácsodálkozunk arra, hogy a modern technológia és innováció mennyi újdonságot ad a fenntartható életmódnak. Például, az egyik új termékünk alap ötlete egy alapanyag újításból jött.

Az illusztrációink teljes mértékben az anya természet inspirálta ami körülöttünk él – növények, fák, minták – ezek vannak ránk a legnagyobb hatással. Mi hiszünk abban, hogy ezek a természeti erők sokkal nagyobb befolyással rendelkeznek az életünk felett, mint hogy ennek tudatában lennénk és ezért is próbáljuk nagyobb tudatosságra ösztönözni az embereket. Valamint, inspirálnak minket az utazásaink, tanulmányaink a témában és természetesen az alapanyagok is.


Miért fontos a 21. században füzeteket használni?


Hiszünk abban, hogy az idő amit arra szánunk, hogy leüljünk és naplót vezessünk vagy jegyzeteljünk egy meditációs forma és kéz a kézben jár a tudatosággal és egy lassabb ritmusú élettel. A 21. században nagyon könnyen elveszted magad abban a hektikusságban amiben élünk, a technológia miatt ami folyamatosan körülvesz. Azzal, hogy leülsz és kézzel írsz egy nosztalgikus hangulatba kerülsz és már pihensz is. Valamint, sokkal jobb érzés fizikailag kihúzni valamit a tennivalók listájáról vagy épp kiönteni a szívedet a naplódnak a papíron.


Milyen hozzáadott értéke van a termékeiteknek?


A legnagyobb hozzáadott értéke a termékeinknek az, hogy jól átgondoltak és tudatosan vannak tevezve, a legelső ötlettől az utolsó kivitelezésig.

Fontos számunkra, hogy a termék tükrözze a cég értékeit, így nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy kevés(ebb) hulladékot termeljünk az előállítás során, újra felhasználjunk alapanyagokat amik megfelelő minőségűek még, természetesen alapanyagokat használjunk, melyek állatkísérlet mentesek, nem veszélyesek az egészségre és komposztálhatók. Az első és legfontosabb számunkra a fenntarthatóság szempontjából, hogy már meglévő anyagokkal dolgozzunk és felhasználjuk a maradékot is. Ha ez valamilyen oknál fogva nem tud megvalósulni, akkor olyan alapanyagot választunk, ami nem terheli a környezetet. A fejlődésünk alatt, annyi új és alternatív módszert és folyamatot ismertünk már meg ami mind használható, és nagyon lelkesek vagyunk az egyre nagyobb szerepet szerző környezettudatos megmozdulásokért.


Mik a terveitek?


Hosszútávon a célunk, hogy a PaperchainG egy olyan vállalkozás lesz aminek van a társadalomra gyakorolt hatása. Abban bízunk, hogy tudunk növekedni a partnereinken és együttműködéseinknek keresztül, akár további terjesztővel. Úgy képzeljük, hogy hatásunk mérhető lesz iskolákban, egyetemeken, szervezetekben – olyan területeken mint a növekvő tudatos fogyasztása a környezetbarát és etikusan gyártott termékeknek.


Kik támogatnak Titeket a munkátokban?


A legtöbb támogatás a barátainktól és családjainktól érkezik, akik bátorítottak minket és a missziónkat az elejétől. Tőlük érkezik megbízható visszajelzés, hírünket viszik és még a logisztikában is sokat segítenek főleg Budapesten, mikor a termékek széthordásáról van szó. Nekünk ők jelképezik a mi célközönségünket, így a véleményükre sokat adunk.Ha zölden szeretnétek nyomtatni: https://www.recopy.hu/

76 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page