top of page
  • barbarafoldi

Neveljünk Tudatosan

Hogyan neveljünk gyerekeinket elfogadóvá, nyitottá?Dübörög a nyár, július van. Épp zajlik a #műanyagmentes hónap kihívás – de úgy érzem, hogy valami sokkal fontosabb zajlik épp a világban. Azt érzem, hogy hiába foglalkozok tudatosan fenntarthatósággal és minden tőlem telhetőt megeteszek, hogy minél több emberhez eljusson a gondolat – ez nem elég. Nem elég, hogy workshopokat szervezek. Nem elég.


Az, hogy ezzel foglalkozok/hatok luxus – és mások nem tehetik meg. A világban a klímaharc csak egy szelete az aktuális problémáknak és bevallom – nekem is kényelmesebb ezzel foglalkoznom, mint pl. társadalmi, szociális egyenlőtlenségekkel.

Rengeteget olvasok és tanulok, újra tanulok sok mindent – de még nem érzem a tudásom biztosnak annyira hogy erről írjak. Amit viszont tudok tenni és gyakorlatom is van benne az az oktatás. A gyerekeimet igyekszem olyan szellemben nevelni mely széles világlátást ad nekik, nyitottságra ösztönzi őket és befogadásra. Mivel lehet a gyerekeket elfogadóbbá nevelni.


Ezért most csokorba gyűjtöttem nektek olyan játékokat, könyveket amik segíthetnek ebben már egészen kicsi kortól. A nagyobbak már egyszerűbb, hiszen sok mindent megértenek és el tudunk nekik magyarázni de hiszem, hogy akárcsak a környezettudatosságot, ezt a témát se lehet elég korán elkezdeni.

Az első játék, amit szeretnék bemutatni Nektek az a rubensbarn márka. 1996-ban született meg a márka egy kerámia művész és egy tervező kezei által. A márka elkötelezett, hogy támogassa és segítse a gyermekek empátiájának a fejlesztését már egészen kicsi kortól. A babák minden darabja kézzel készült és a Föld sok féle etnikumát igyekszik bemutatni. A babák egészen 0 éves kortól ajánlottak és különféle méretben készülteket is találunk. Itthon a mininatura forgalmazza, aki nem csak játékokat hoz be kis hazánkba hanem egy új fajta szemléletet is. A webshopba találtok ruhákat, könyveket is, amik mind tudatosságra sarkallják nem csak a gyerekeket, hanem a minket, szülőket is. Itthon a mininatura oldaláról tudod megrendelni, ahol egyéb csodás termékekit is találsz ha számodra fontos a tudatosság és fenntarthatóság.


A második játék, amit szeretnék kiemelni a GRIMM játékok. Nem csak azért fantasztikusak, mert fából készültek, a gyerekek kreativitására épít és engedi, hogy szabadon szárnyoljon a képzeletük hanem azért is mert a fa tökéletlenségeivel is dolgoznak. Tudatosan dolgozzák bele a fa minden egyes elemét - külcsíntől függetlenül – a tárgyba, ettől a játéknak külön története lesz és az amúgy ugyanolyan termékek is különlegesek maradnak.

Egy másik szuper játék, ami érzékenyíti a gyerekeket már egész kicsi kortól arra, hogy mindannyian mások vagyunk és különbözőség a világ legtermészetesebb dolga – nem es egyszerűséggel a természetből hozott példára épít. Gyümölcsök és zöldségek különféle csodás és nem meg szokott formáit mutatja be. Van „kétlábú” répa és kacskaringós cukkini. Alma ami körte formájú és körte ami alma is lehetne. A gyerekek felfedezik már játék közben, hogy attól, hogy valami más formájú – ugyanúgy lehet értékes. A gyártó (PlanToys) ár a 80-as évek elején azzal a céllal jött létre, hogy pozitivitást hozzon a világba. Azt hiszem, hogy sikerült nekik. Itthon az anyaparadicsom az egyik forgalmazójuk. Aki csodás termékeket válogat be a kínálatába.

Végezetül szeretnék nektek hozni pár könyvet, ami foglalkozik ezzel a témával és érzékenyíti a gyereket és fejleszti az empátiájukat. Itthon egyenlőre nagyon kevés kiadó vállal olyan témájú könyveket kiadni, amik a mássággal foglalkoznak bármilyen értelemben – pedig hatalmas szükség lenne rá, hogy az ezekről a témákról való beszélgetést, minél hamarabb elkezdjük. A hvg Kiadónak van egy könyv sorozata, ami ugyan nagyobb gyerekeknek szól (6 éves kortól ajánlják), de én a 3 éves kisfiammal, ahogy végig lapoztuk és „lefordítottam” a saját nyelvére igenis szuper dolgokat kérdezett. A könyv címe: Beszélgessünk róla! - Rasszizmus és intolerancia. Van benne szó a bőrszínről, vallásról egyaránt. Nagyon szépen fogalmaz és a grafikája is különleges. A kisfiamnak ezután adtam oda a rubensbarn babát, és megkérdeztem tőle, hogy miért is különleges ez a baba. A válasza annyira kedves volt és szerintem benne a gyermeki észszerűség és egyszerűség egyaránt. Az, hogy Mi (a világ) „rontjuk el” a gyerekek ártatlanságát. Ugyanis azt mondta, teljesen magától értetődve. „Anya, hiszen felemás zoknija van!”

Végezetül szeretném kiemelni, hogy szerintem nagyon sokat ad a gyermek nyitottságához az utazás, a különbségekről való beszélgetés – lehet ez szokás vagy bármi más. Mi szerencsés helyzetbe vagyunk, hiszen a férjem olasz - a gyerekek eleve 2 külön világba nőnek bele, ami nekik egy. Itt szeretném kihangsúlyozni zárógondolatként, hogy mennyire fontos a beszélgetés a gyerekekkel, beleértve a nem verbális kommunikációt is – hogyan haladunk el egy hajléktalan mellett, milyen „fejet vágunk” ha külföldi megy el mellettünk, stb! Az a csodálatos a szülőségben, hogy mi is folyamatosan tanulhatunk, ha a gyermekeink szemével nézzük a világot.

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page