top of page
  • barbarafoldi

Modern MamaLehetőségem volt részt venni egy beszélgetésben (a Famiilly.hu szervezésében és IgenAnya moderációjával) aminek a témája a "Modern Anya" volt. Azaz milyen is a modern anya - kiderült, hogy mindenki számára más természetesen és, hogy nem csak személyenként, hanem koronként is változó.

Számomra nagyon inspiráló volt a beszélgetés és jó volt végig gondolni, hogy fenntarthatósági szempontból mennyit fordult a világ akárcsak 30 év alatt. Hiszen, mikor Én születtem Édesanyám, mosta rám a textil pelenkát derekasan, de az öcsém (aki 6 évvel később született), már eldobhatót kapott. Akkor most az Édesanyám melyik esetben is volt modern?

És Én? Aki vegyesen használtam eldobhatót és moshatót?

A mi generációink szülei nem is értik miért akarnánk mosható pelenkát használni, mikor már van más opció is.

Mennyit változott, fejlődött a világ - mennyit számít ki-mit-miért csinál? Milyen értékek alapján neveljük fel a gyerekeinket?

A másik remek példa (vagy épp ellenpélda - attól függ honnan nézzük), hogy anno nekem Édesanyám varrta a ruháimat - sőt nemcsak nekem hanem unokatestvéreimnek is, mert nem volt a kedvére való a boltokban. Viszont öcsémnek - mikor megjelentek a használtruha boltok - csak másodkézből vásárolt ruhát, mert jobban megérte - mind időben, mind anyagilag.

Én a kisfiam ruháinak 90 %-át csak használtan szerzem be és amikor elejtettem az ötletet Édesanyámnak, hogy varrjunk valamit neki, hallani sem akart róla.

Akkor most ki és mikor is volt modern?

Mennyire érdekes végig gondolni, hogy ki mi alapján dönt egyik vagy másik opció mellett mégis mekkora hatása van a környezetünkre.

Az én döntésem teljesen az értékeim mentén alakult - amit otthonról hoztam, szüleimtől láttam. Ma a fenntarthatóság és tudatosság jegyében vásárolok használtan, cseréle, stb.

De Édesanyám anno, azért varrt vagy vett használtan, mert nem tetszett neki a boltban kapható. Nem feltétlen vezették a fenntarthatósági vagy környezeti szempontok.

Ahogy változnak a korok, prioritások, értékek úgy alakulunk mi is és a véleményünk mi a modern vagy sem. A legfontosabb nekem, hogy tudom mit miért teszek és vállalom a döntéseim felelősségét.

40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page