top of page
  • barbarafoldi

Minurka interjú

Updated: Jan 19, 2019Hadd mutassam be Nektek ezt a két hölgyet akik valóra váltották az álmukat. Serettek volna nyitni egy boltot, ami több, mint egy bolt. Egy helyet ahol a fenntarthatóság van a központban, egy helyet ahol lehet alkotni - felnőőtnek és gyereknek egyaránt. Emőt (Ábrahám Emőke) pár évvel ezelett ismertem meg, amikor közös nyitottunk egy pop up boltot (Cimbi márkával) és szuer másfél hónapot töltöttünk együtt. Ez az idő szuper tanulságos volt és a legnagyobb hozadéka ez az ismeretség volt és még pár remek nőszemélyt tudhatunk a barátunknak. Egy éve sikerült boltot nyitnia, összetársulva egy barátnőjével (Tarnai Annamária) akivel megvalósították amit mindig is szerettek volna. Olvassátok az interjút sok szerettel!


Kérlek mutatkozzatok be!

Mottónk, a Fenntartható gyerekvilág, egyben bemutatkozásunk is. A Minurka alapításakor az volt a célunk, hogy egy olyan pici boltot és közösségi teret hozzunk létre, ahol maximálisan környezettudatos szellemben zajlik az élet. A boltban gyerekruhák cserélnek gazdát, elsősorban bizományos értékesítéssel foglalkozunk, a megmaradt holmit pedig vagy rászoruló családoknak adományozzuk, vagy programjainkon keresztül újrahasznosító workshopokat tartunk. Igyekszünk megmutatni, hogy nem minden kuka, számos útja van új életre kelteni megunt ruháinkat, tárgyainkat.


Miért  foglalkoztat a környezet tudatosság?

Azt gondoljuk, a mai világban ez egyre inkább égető probléma, és alapvető fontosságú, hogy a következő generáció már tisztában legyen a környezetvédelem és a környettudatosság fontosságával.


Honnan jött az ötlet?

Olyan ez, mint egy jó asszociációs játék. Amint megszületett a bolt ötlete, egyik gondolat jött a másik után. Mindkettőnk megszállottan szereti a gyerekruhákat, tudtunk, hogy ez lesz a cég egyik lába. Abban is biztosak voltunk, hogy kidobni semmit nem szabad. Ahogy egyre több, hasonló szellemben gondolkodó művész, anyuka csatlakozott hozzánk, úgy bővült a Minurka palettája is, mind a termékskála, mind a workshopok területén. Most is nagyon nyitottan fogadunk minden új ötletet, és igyekszünk teret adni minnél több foglalkozásnak, alkotónak.


Mit jelent számodra a fenntarthatóság?

A fenntarthatóság egy világnézet. Az élet nagyon sok területén jelen van. Nem nagy és elvont fogalmakban gondolkodunk, számunka a fenntarthatóság a hétköznapi élet környezttudatos megvalósítását jelenti, a villany leoltásától kezdve a kinőtt ruhák újrahasznosításáig, nagyon sok apró es lényeges dologban.


Hogyan jelenik meg a mindennapjaidban?

Próbálok tudatosan vásárolni, élelmiszerből, zöldség-gyümölcsből magyar termékeket venni, legalább hetente egyszer eljutni termelői piacra. Igyekszem kiiktatni az életünkből a felesleges

műanyaghasználatot. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Használt ruhákat veszünk, ill. a testvérek öröklik egymástól.


Milyen extrákra épül a vállalkozásotok?

Igyekeztünk egy olyan boltot létrehozni, ami túlmutat a sarki turi fogalmán. Nálunk az anyukák beszélgetnek egymással, első gyerekeseknek szeretnénk valóban tapasztalatból jövő hasznos tanácsokat adni. A gyerekeknek van játszósarok, de ha anya fáradt, nyugodtan ihat egy kávét nézelődés közben :) A használt ruhákat nagy igényességgel válogatjuk, s emellett nagyon fontos színfolt a sok egyedi készítésű design termék is. A nálunk kapható táskák, sapkák, ékszerek, játékok, kiegészítők mindegyike egyedi, kézzel készített alkotás. Ezek a hétköznapok. Péntekenként és szombaton pedig a workshopoké a főszerep. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk már eddig is, igyekszünk a foglalkozásokban is egyedi programokat kínálni. A velünk együttműködő alkotók, pedagógusok, művészek mind hasonló megszállottsággal, szívvel-lélekkel jönnek el hozzánk, talán ez a Minurkában létrejött alkalmak meghittségének és sikerének a titka.


Vállalkozóként hogyan látod a gyerek ruha „ipart”, piacot?

A ruhaipar a fogyasztói társadalom egyik legmarkánsabb példája. A gyerekruha piac ezen belül is egy különösen gyorsan változó terület, hiszen a gyerekek pár hónap alatt kinőnek egy ruhát. A nagy cégek egyre inkább igyekeznek relatív olcsón de nem túl tartós ruhákat nagy mennyiségben előállítani. A prémium kategóriás gyerekruhák és főleg a cipők ugyanakkor rettenetesen sokba kerülnek. A használt gyerekruha piac is változott. A turkálókban, ha az embernek van ideje és szeme, lehet nagyon jó darabokat kifogni, de egyre inkább romlik a minőség. Azt tapasztaljuk, hogy az anyukák nyitottak használt ruhákat venni a gyerekeiknek, de nem a minőség rovására. A bizományos értékesítés egy jól működő rendszernek tűnik. Elhoznak hozzánk egy zsák kinőtt szép ruhát, pár hét, hónap múlva ha szükségük van valamire, azon túl, hogy nálunk meg is találják, még fizetniük sem kell érte, hiszen az eladott ruhák árát le tudják vásárolni.


Mi van a Te szekrényedben? Honnan veszed a ruhákat?

Sok ruhát használtan veszek, kilós turkálókban, (ha új ruhára van szükség igyekszem a leárazásokkor beszerezni). Évek óta szervezünk garázsvásárokat ősszel és tavasszal, ahol szintén szuper darabokra lehet találni.


Ki a közönségetek? Mit szóltak a bolthoz?

Környékbeli kisgyerekes családok a fő közönségünk. Nagyon nagy lelkesedéssel fogadták! Örülnek, hogy nálunk leadhatják és vásárolhatnak is jó minőségű ruhákat és nem kell horror áron megvásárolni az új darabokat, amiket van, hogy csak pár hónapig hord egy gyerek...


Elégedett vagyok, amikor…

Az anyukák mosolyogva, elégedetten mennek ki tőlünk, mert megtalálták, amit kerestek. Ennél már csak az a nagyobb öröm, ha újra és újra vissza is jönnek.

A teljes elégedettség érzés pedig látni a gyerekek arcán egy-egy workshop alatt és után az alkotás örömét és a sikerélményt.

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page