top of page
  • barbarafoldi

Milyen a jó műanyag?


Már javában benne járunk a #műanyagmentesjúlius havában még is úgy érzem nem arról kell beszélni, hogy hogyan legyen kevesebb a műanyag - hiszen azt már sokszor és sokan elmondták előttem. Valahol mélyen midnenki tudja, hogy minél kevesebb műanyagot használunk, annál jobb - csak nehéz a gyakorlatban is megvalósítani.


Inkább, most azt szeretném kihangsúlyozni, hogy léteznek jó műanyagok is! Ezeknek is több féle változata van.

Az első legfontosabb, hogy tudd a műanyagok az egyetlen olyan anyagok, amiket az ember teremtett ezen a bolygón és hatalmas fejlődést hoztak magukkal egyes tudományterületeken.

Ezért a műanyag nem az ördögtől való, csak meg kell tanulnunk tudatosan használni.

Az első és legjobb műanyag az, amit már legyártottak. Azaz, ha már évek óta a háztratásodban van és sokszor használod, akkor ha tudatos szeretnél lenni, akkor használd minél tovább! Ha pedig elhasználódott vagy funkcióját vesztette, akkor helyesen gyűjtsd, azaza tedd a szelektív gyűjtőbe.

Ha van egy ételhordód vagy tároló edényed évek óta és használod, a fenntarthatóság elve szerint nem az a megoldás ha lecseréled, hanem ha tovább használod ameddig csak lehet ezzel is meghosszabbítva az életútját a terméknek.

A másik módja a műanyag használatnak, hogy olyat választasz, ami már újrahasznosított. Szerencsére nagyon sok cég kezd(ett) el újrahasznosított műanyagot használni csomagolásnak. Ez egy remek alternatív megoldás lehet ha szeretnél tudatosabban élni. A szelekítv gyűjtés, pont ezért van kitalálva - hogy újabb és újabb műanyagot tudjanak előállítani új nyersanyag kitermelése és felhasználás nélkül! A cél a már egyszer kitermelt anyag minél további használata!


Számomra a legkedvesebb termék, ami újrahasznosított műanyagból készült, az a fogkefe. Tökéletes alternatívája az "új műanyagból" készült társainak! Tökéletesen működik és magasan lekörözi a bambusz vetélytársat - ami ugyan természetes és megújuló erőforrásból készül, de átutazza a fél világot míg a fürdőszobámba érkezik.


A fogkefe mellett, nagyon örülök a fogselyemnek is illetve aki meg elektromos fogkefét használ - annak jó hír hogy a cserélhető fej is kapható újrahasznosított műanyagból!


A cél nem a műanyag eltörlése a Föld színéről, hanem a megtanulni mértékletesen és okosan használni, hogy valóban szolgáljon minket ez az anyag, amit feltalált az emberiség!


16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page