top of page
  • barbarafoldi

Mi is az ÖKO pelenka?
Ha belépünk egy drogériába vagy boltba mindenhol szembe jönnek a 'BIO', 'ÖKO', és egyéb hívogató feliratok. Valóban tudjuk, mit is jelentenek ezek vagy csak megszokásból, esetleg jóhiszeműségből vesszük le a polcról ezeket a termékeket?

Összeállítottam egy kisokost, amit ha elolvasol, akkor sokkal tájékozotabban fogsz vásárolni és válogatni a pelenkák közt.


Ugyan mi nagyrészt mosható pelenkát használunk - éjszakára az eldobható változat vált be és utána jártam mit is takar az öko pelenka fogalma, mert ezt is szeretném a lehető legtudatosabban csinálni. Valamint - ha utazásra kerül a sor, akkor is az eldobható verziót használom.


Mire figyeljünk ha öko pelenkát vásárolunk?


Az első és legfontosabb, hogy legyünk tisztában a jelekkel. Ismerjük melyik mit jelent, keressük a hitelesített minősítéseket.


Magyarországon többféle ökopelenkát is lehet kapni. Ez NEM jelenti, azt hogy a komposztba dobható! Ezeket a pelenkákat ugyanúgy a kommunális hulladékba kell tenni. Azért ökopelenka, mert az összetevőinek köszönhetően nem 50 év alaltt bomlik le (nem tudjuk mivé), hanem 3-5 év alatt elvégzi ezt a folyamat a természet és az alapanyagok amikből készül azok sokkal nagyobb százalékban természetesek így kevesebb kárt okoznak a környezetben és annak ökoszisztémájában.


Én azokról tudok írni amiket a kisfiam használ.

  1. BAMBO NATURE

A Bambo Nature pelenkái egy dán cég által készülnek. Több évtizedes tapasztalatuk van és több díjat is nyertek az évek folyamán. Szerencsére már egyre több helyen lehet kapni őket, de online is elérhetőek az ország egész területén. Rendelkezik az EU ECO LABEL és a NORDIC ECO LABEL minősítéssel is. Valamint van FSC tanúsítványa és bőrgyógyáasztaliag is tesztelt. Nagyon fontosnak tartom, hogy több nemzetközi szervezet által is tesztelve van a termék - hiszen ezek mind független testületek.

A pelenka a kisfiamnak (minda kettőnek, mert a nagyobbal is ezt használtuk) nagyon bevált mert tökéletes a nedvszívósága, főleg éjszakára használjuk. Szerencsénkre Olaszországban is forgalmazzák így akkor használjuk leginkább, mikor ott vagyunk utazásaink során.


2. KOLORKY


A cseh ökopelus egyik legstílusosabb eldobható pelenka amit valaha láttam. Bár én elsősorban a sima fehéret szoktam venni. Az alapanyagában tekinte nagyon hasonkó a két pelenka. Akárcsak a bambo nature ez is ökológiailag bomlik le, az ígéret szerint a pelenka 80% már 2 éven belül. Valamint minden eleme megújuló energiaforrásból származik. Bőrgyógyászatilag tesztelt, és a kisfiam is teszteli. Mi éjszakára használjunk leginkább és nagyon meg vagyok elégedve vele. Valamint a kolorky egy kis vállalkozás, amit itthon is egy kis család visz a vállán. Számomra ez is nagyon szimpatikus, hogy egy családot támogathatok a vásárlásommal.


Számomra a legfontosabb, hogy olyan döntéseket hozzak meg amik tudatosak. Azaz mindnnek utánanézek, olvasok és tájékozódok. Szerencsés vagyok, mert megtehetem, hogy ilyen terméket vásároljak - valamint mosható pelenkával felváltva használom. Ha Te is megteheted, akkor nagy szeretettel ajánlom ezeket a termékeket.


90 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page