top of page
  • barbarafoldi

műhelymunka jegyzetek

Updated: Jan 19, 2019Február még gyorsabban telik, mint az összes többi hónap. Tökéletesen zártuk le egy olyan műhelymunkával ahol volt alkulmaunk látni és megtapasztalni, milyen egyszerű és olcsó a fenntartható életmód.

Egy szappankészítő műhelmunkát tartottam és szerveztem, mert ez egy olyan fogyó alapanyag, amit mindannyian használunk, költünk és minden hátóztartásban megtalálható. Könnyen elsajátítható, hogyan készítsd el és ezzel új rutint vagy rituálét teremthetsz magadnak és a családodnak. Számomra a szappankészítés a törüdés egyik formája. Elsősorban magam felé valamint a családom felé is. Olyanná varázsolom a szappant amilyenre szeretném, vagy amilyenre épp szükségem van - teret ad nekem gyakorolni a kreativitást.

Ismerek egy hölgyet, aki mindent tud a szappanakról. Még Édesanyjától tanulta. A neve Paniti Judit és Őt kértem meg, hogy segítsen nekem a szappankészítés műhelymunkán. Elhívtam, hogy megossza a tudását velünk. A műhelymunka alatt két féle szappant készítettünk. Mindkettőnek az alapja kókuszolaj volt és a végén mégis két különféle szappanunk lett.

Az egyik rózsás, a másik körömvirágos. Mindkettő gyógynövény és csodás hatásai vannak.

A rózsa ápolj a bőrt, nyugtató és görcsoldó hatású.

A körömvirág pedig gyulladáscsökkentő és tökéletes a száraz bőrre (kirepedezés, ekcéma, stb).

Íme az alap recept:

  • 450 g olaj (növényi olaj, amilyenre te vagy a bőröd vágyik)

  • 137 g desztillált víz

  • 63 g NaOH

  • kívánság szerint illatok, szárított növények, gyógynövények

Én mindkit bátorítok, hogy próbálja ki otthon. Én is be fogok számolni a következő szappan kalandomról. A szappankészítés kíván némi óv intézkedést, mert lúggal kell dolgozni de bátran és óvatosan neki kell kezdeni. Néhány alap felszerelés fontos és szükséges, pl. hőmérő, mixer. Mindenki nézzen utána mi a helyes és pontos készítési folyamat!

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page