top of page
  • barbarafoldi

#Műanyagmentesjúlius

Updated: Jan 19, 2019Kedves #Műanyagmentesjúlius,

Idén is eljöttél Hozzánk és őszintén mondhatom, sose volt még Rád ekkora szükség, mint most! Megfulladunk a műanyagban! Azt hittem, hogy már mindenki rá jött arra, amire én pár évvel ezelőtt (arra, hogy ez a mennyiségű műanyag használatnak megálljt kell parancsolni!), de úgy látszik nem történt meg, mert olyan természeteséggel tépik le a boltokban az egyszerhasználatos zacskókat az 1 darab zsemlének mintha nem lenne holnap.

A Műanyagmentes Július kezdeményezés 2011-ben jött létre Ausztráliában (Perth) és azóta több, mint 159 ország csatlakozott hozzá. Te is csatlakozhatsz a programhoz, csak az elhatározásodra van szükség. A kezdeményezés célja, nem az, hogy az összes műanyagot el kell tünteni a Föld színéről (bár szuper lenne ha valaki ezt is feltalálná), hanem az, hogy elkerüljük az egyszer használatos műanyagokat amennyire lehetséges. Egyszerűen nincs értelme, egyenként műanyag zacskóba tenni a kenyeret vagy a gyümölcsöt, amit utána úgyis kiveszel belőle 10 perc után. Azt nemis említve, milyen környezet terheléssel jár maga a műanyag előállítása (kőolaj szükséges hozzá).

Amit Én fogok tenni ebben a hónapban, hogy különösen figyelek arra, mit veszek és hogyan tárolom. Megértettem és elfogadom, hogy a jelenlegi életvitelemmel nem tudom teljesen elkerülni a műanyagot (jelenleg az életem része egyes területeken), de ahol tudom ott kierülöm, helyetttesítem más elternatívával és ha működik a dolog akkor adaptálom a jó gyakorlatot a mindennapjaimba.

Mivel gyakran utazom, erre szeretnék figyelni, hogyan tudom minél fenntarthatóbban tudjam csinálni. Egyszerű dolgokkal kezdem, mint például az eletronikus beszálló kártya (köszönet érte a WizzAirnek), van saját kulacsom és mindig készítek útravalót, így nem kell se a reptéren se a repülőn vennem előrecsomagolt ételt. Hármunknak szokott lenni egy nagy feladandó bőröndje, ami szuper praktikus a cipelés miatt, ugyanis van pluszbe egy babakocsi és egy 1 éves is akit néha vinni kell.

Ezenkívül például szinte csak szilárd tisztálkodó eszközünk van - azaz szappan. Jelenleg majdnem mindenre 1 (ami túl sok, de ezen dolgozom, hogy szépen csökkentsük). Az egyedüli műanyagba csomagolt darab, az a naptej. Van naptejem amit én készítettem otthon, de sasjnos nem tudom milyen faktor számú és a kisfiamnak mindenképp biztosnágos bőrvédelmet szeretnék. Természetesen ez az egy dolog folyt ki a bőröndbe (az én ruhámra)! Ezen kívűl, minden házi készítésű és befőttesüvegben vagy acél dobozkában szállítható úgy hogy remélem nem lesz több meglepetés amikor kinyitom a bőröndöt.

Nagy kihívás minden alkalommal, hogy minél műanyagmentesebben utazzak, de ez az ami előre visz. Ígérem megteszek minden tőlem telhetőt és beszámolok a kalandjainkről. Hozok még nektek interjúakt a témában és pár érdekes terméket is bemutatok!

Élvezzétek a #Műanyagmentesjúliust!

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page