top of page
  • barbarafoldi

Másodkézből okosan!

Updated: Jan 19, 2019Azt már bevallottam nektek, hogy szeretem a turkálókat. Nincs ebben semmi szégyelnivaló. Gyakori látogató voltam, úton-út félen betértem ha épp szembe jött egy. Nem kell sokat agyalni rajta hogy elég hamar elég nagy mennyiségben sikerült ruhát felhalmoznom. Voltak darabjaim, amiket megvettem, mert "egyszer még jó lesz valamire" - de aztán sose vettem fel őket. Nektek vannak ilyen ruháitok?


Amikor bementem egy turiba - nem mondom, hogy minden alkalomma, de mondjuk 10-ből 6-szor biztos vettem valamit. Ebből a 6 vásárlásból, azt hiszem 2 darab volt igazán ami hasznos volt és valóban szükségem volt rá. Valljuk be, ez nem egészen fenntartható eredmény. Nem csak a pénztárcámra nézve, hanem környezeti szemptonból is igen megterhelő.  Valmint rengeteg időt vesz el.

Amikor egy jóval kisebb lakásba költöztem ahol se szekrény se gardrób nem volt, feltűnt mennyi ruhám van és mennyire nem használom ki. Elkezdtem kiválogatni a ruhámait szezonálisan  - például mikor a télit cserétem a nyárira. Így sikerült drasztikusan lecsökkenti a ruhák számát. Amik nem kellettek eladtam őket.

Ezek után nagyon odafigyeltem arra  mit hogyan teszek, azaz veszek. Csak akkor mentem be a turiba ha valóban kellett valami. Megtanultam szelektálni is. Volt egy lista a fejemben milyen ruháim vannak. Mit mivel tudok felvenni és mi az a darab amit a legjobban tudnék hasznosítani. Így sokkal gyorsabban haladtam és kevesebbet időt (és pénzt!) töltöttem a boltban.

Mivel kevesebb ruhám volt, így könnyebb volt fejben tartani milyen darabjaim vannak és hogyan lehet a legjobban kihozni a ruhatáramból.

Az áttörést a kisfiam születése hozta - sok területen. Azóta sokkal kevesebbe járok turiba (meg máshova is) és ha megyek elsősorban neki keresek darabokat - természetesen minden eddigi megtanult szempontot figyelembe véve. Mire megnézem a gyerekruhákat teljesen lefáradok, így saját magam számára már nem is nagyon keresek semmit.


Persze, azóta vettem magamnak ruhát, de max. 3 darabot 1 év alatt. Ami (magamat ismerve) radikális változás. Ebben a hónapban a feladat, hogy egy farmer kabátot találjak, mert elhagytam ...

Én vagyok az, akit mindig kérdeznek a barátaim honnan vannka ruhám és hogyan találok ilyen jókat. Mivel megtapasztaltam milyen könnyű átesni a ló túloldalára összeszedtem pár pontban ami engem vezérel amikor betérek egy turiba.


  • Mieőtt elindulsz a turiba nézd meg mi van otthon. Ez a nulladik lépés. Amiket évek óta tartogatsz de sose vagy egyszer vetted fel add el, vagy ajándékozd el. Hidd el sokkal jobban fog valaki örülni neki.

  • Légy hatékony! Ismerd magad, a stílusod, a méreted, milyen színek jók neked - milyen fazon az előnyös számodra. Ha farmert keresel - menj csak a famerokhoz. Sokkal kevesebb idő alatt találhatod meg amit keresel ha tisztában vagy az alapokkal.

  • Próbálj! Ha meg van a darab ami tetszik, ne sajnáld az időt és próbáld fel! Sokkal jobb ha a boltban derül ki, hogy nem jó, mintha hazaviszed és ott áll a szekrényedbe.

  • Légy türelmes! Turkálóba menni, olyan mint amikor egy meglepetés buliba mész. Nem tudod mi lesz, tetszeni fog vagy sem. Adj időt magadni kicsit ráhangolódni. Ha zt érzed telítődtél vagy túl sok akkor csak hagyd ott és menj el egy másik nap.

  • Kutakodj! Miután elkezdtem egy tudtosabb, fenntarthatóbb életmódot kialakítani, utána néztem néhány márkának. A turiban nagyon sok "fast fashion" márka van de köztük is akad aki transzparensen dolgozik és tartós darabjaik vannak. Érdemes ezeket a márkákat keresni. Ha sikerül olyan márkát találnom amik ilyenek ezeket részesítem előnyben.


Végül nézd meg hogy megy. Adj magadnak időt. Ha sose voltál még turiban, akkor próbáld ki. Menj be, nézz körül - elsőre nem kell venned semmit. Tudom, hogy tukálóba járni nem ad megoldást a "fast fashion" próblémájára. Dolgoztam fél évet egy ilyen cégnél, és láttam milyen mennyiségű ruha halmozódik fel. Jelen pillanatban ez a legfenntarthatóbb megoldás amivel élni tudok. Egyre több olyan kis céget, márkát ismerek meg akik helyben dolgoznak és / vagy gyártanak és etikus körülmények közt és természetes alapanyagokkal. Ezeket figyelemmel követem és ha tehetem támogatom őket. Távol vagyok egy ilyen ruhatár kialakításától és kapszula gardróbom se lesz egy hamar.

Jeleneleg ez az utam, haladok rajta a saját tempóban és teszem amit tehetek.

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page