top of page
  • barbarafoldi

Klíma stress? Ne aggódj! Cselekedj!Még nincs erre a kifejezésre pontos szótár szerinti magyarázat, de létezik. A szorongás tüneteit írják le a betegek (heves szívdobogás, alvási nehézségek, kialvatlanság, stb) de erős kötődés van a klímaváltozás vagy ahogy pár hete hívják – “klímakrízis” kapcsán. Ez az amit úgy hívnak orvosok, hogy klímastressz vagy ökoszorongás.


Greta Thunberg (2018) tavaly felszólalt: “Az idősebb nemzedék mindig azt mondja, hogy tartozunk a fiataloknak. Reményt kell nekik adnunk. De nekem nem kell a reményetek, nem akarom, hogy reménykedjetek. Azt akarom, hogy pánikoljatok. “ Nos, a pánik megérkezett a mindennapjainkba is ilyen formában. Nemcsak a klíma változik, hanem mi is, illetve a gondolkodásmódunk – természetesen pozitív irányban.


Mostanában én is észreveszem magamon néhány tünetét a klímaszorongásnak és elgondolkodtam. A mindennapos hírforrások olvasása, figyelemmel követése rengeteg energiát vesz el és néha túl sok. Nem is tudok egyszerre ennyi (negatív) információt feldolgozni. Főleg ha arra is időt akarok szánni, hogy utánanézzek a hírforrás valódiságának és ellenőrizzem az eredetét. Ezeket a híreket olvasva elkezdtem megkérdőjelezni magma, hogy tulajdonképpen, amit csinálok az jó-e / hasznos-e egyáltalán.

Vettem egy nagy levegőt, megálltam és megkérdeztem magamtól, hogy mi is az, ami segít csökkenteni ezt a szorongást?

A személyes meglátásom, hogy az embereket (engem is) a pozitív példák sokkal inkább cselekvésre ösztönzik, mint a negatív hírek. Természetesen az adatoknak, grafikonoknak is meg van a maguk szerepe és fontossága – csak nekem ezek értelmezhetetlenek és csak jobban tartok tőle és megbénít. Azt látom, hogy a pozitív példák sokkal inkább cselekvésre motiválnak, míg a klímakatasztrófa cikkek az ellenkező hatást érik el!


Nem hinném, hogy lenne bevált recept erre a fajta szorongásra! Azt viszont szívesen megosztom, Veletek Én mit teszek.


Élj a jelenbe! – Mindent megteszek, hogy ne elmúljon a nap hanem, hogy megéljem minden pillanatát. Ha nem azzal vagyok elfoglalva, hogy mi volt a múltban vagy mi less a jövőben akkor sokkal hatékonyabban tudok működni a jelenben.


Építs rutint magadnak! – Kis rituálékat, rutint építek ki magamnak, amire tudok támaszkodni a mindennapokban. Például megígértem magamnak, hogy mindennap megiszok egy bögre meleg teat reggel és befele figyelek.

Állítsd kihívás elé magad! – Nagyon szeretek kávézni, és mint tudjuk ez nem a legkörnyezetkímélőbb gourmet tevékenység a Földön és nem is fenntartható. Azt tűztem ki célul, hogy 2 vagy 3 csésze helyett napi 1 csészével fogok csak inni.

95 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page