• barbarafoldi

Kedvenc könyveink ősszelNagyon messzinek tűnik a hűvös novemberből, de volt egyszer egy könyvhét.

A könyvhétre kilátogatva az egyik kedvenc standom a Csirimojó Kiadóé volt. A könyvek amiket kiadnak semmihez sem hasonlíthatóak – sem grafikailag sem tartalmilag. A borítók csalogatóak, de nem csak a gyerekeknek hanem a felnőtt szemeket is egyből megfogja a varázslatos képi világ. Velem is ez történt. A könyveket kézbe véve észrevettem, hogy a papír is gondosan lett kiválogatva. A szerzők cseh és szlovák területről származnak és az Ő műveiket fordíttatja le a kiadó magyarra. Nagyon tetszik, hogy Magyarországhoz közeli országok gyerekirodalmát is megismerhetik a szülők és a gyerekek is.

A legújabb sorozat a „Nézz az égre” ami három külön álló kötetből áll és a legkisebbeket szólítja meg (0-3 éves korig). Pontosabban az első kötet a babáknak szól – és csak képi világot mutat be – absztarkt formákon keresztül mutatja be az égboltot.

A második kötet 1-2 éveseknek szól amiben rövid szöveg mellett az égbolt, mintha életre kelne. A különlegessége, hogy egészen szokatlan módon nem vízszinetesen hanem függőlegesen kell nézegetni. Ez abszolút betalált a másfél éves kisfiamnál.

A harmadik kötete a 2-3 éves korosztályt célozza, de nekem a négy éves kifiam is szívesen hallgatja a rövid esti mesének is beillő történetet. A grafika pedig sokkal részletgazdagabb, mint az első két kötetben. Szülőként, az én szívem is rabul ejtette.


A másik nagy slágere a kiadónak évek óta az „ Egérke enciklópédiája”, ami az óvódásoknak egy csodás és könnyen értelmezhető könyvön keresztül mutatja a természet szépségeit, a kertek, tavak, erdők lakóit. Az egyik különlegessége a könyvnek, hogy egy telefonra letölthető applikáció is letölthető mellé ami kiegészíti a könyvben látottakat. A könyv nagy alakú és a grafika nagyon részlet gazdag egy-egy oldal felett a négy évesem képes negyed órákat elnézelődni. Az enciklopédia elnevezéstől pedig nem kell megijedni, mert ugyan nagy formátumú de vékony a könyv így könnyen tudjuk magunkkal vinni egy-egy kirándulás alkalmával. Tele van megvalósítandó ötletekkel és kisebb feladatokkal – az én kedvencem, hogy hogyan kell bogarat fogni. Fel van sorolva mik kellenek hozzá és hogyan állítsuk össze.


Mióta megkaptuk - minden kirándulásra magunkkal visszük és készítettünk egy igazi saját "enciklódiát". Azaz egy füzetet, mint az Egérke a mesében. Begyűjtöttük a falveleket, amiket lepréseltünk. Melléírtam, hol találtuk és milyen fajta fa levele az. Nagyon tetszik neki és szeretjük lapozgatni, mert így megmaradnak az emlékek.

Ezt a mesekönyvet gyakran használtuk együtt a PAKKLI Őszi barangoló kártyákkal, ami még játékosabbá tette az őszi sétáinkat!


Mindenkinek akinek óvodás korú, természetet szerető gyereke van sok szeretettel ajánlom!61 views0 comments

Recent Posts

See All