top of page
  • barbarafoldi

Kedvenc könyveink ősszelNagyon messzinek tűnik a hűvös novemberből, de volt egyszer egy könyvhét.

A könyvhétre kilátogatva az egyik kedvenc standom a Csirimojó Kiadóé volt. A könyvek amiket kiadnak semmihez sem hasonlíthatóak – sem grafikailag sem tartalmilag. A borítók csalogatóak, de nem csak a gyerekeknek hanem a felnőtt szemeket is egyből megfogja a varázslatos képi világ. Velem is ez történt. A könyveket kézbe véve észrevettem, hogy a papír is gondosan lett kiválogatva. A szerzők cseh és szlovák területről származnak és az Ő műveiket fordíttatja le a kiadó magyarra. Nagyon tetszik, hogy Magyarországhoz közeli országok gyerekirodalmát is megismerhetik a szülők és a gyerekek is.

A legújabb sorozat a „Nézz az égre” ami három külön álló kötetből áll és a legkisebbeket szólítja meg (0-3 éves korig). Pontosabban az első kötet a babáknak szól – és csak képi világot mutat be – absztarkt formákon keresztül mutatja be az égboltot.

A második kötet 1-2 éveseknek szól amiben rövid szöveg mellett az égbolt, mintha életre kelne. A különlegessége, hogy egészen szokatlan módon nem vízszinetesen hanem függőlegesen kell nézegetni. Ez abszolút betalált a másfél éves kisfiamnál.

A harmadik kötete a 2-3 éves korosztályt célozza, de nekem a négy éves kifiam is szívesen hallgatja a rövid esti mesének is beillő történetet. A grafika pedig sokkal részletgazdagabb, mint az első két kötetben. Szülőként, az én szívem is rabul ejtette.


A másik nagy slágere a kiadónak évek óta az „ Egérke enciklópédiája”, ami az óvódásoknak egy csodás és könnyen értelmezhető könyvön keresztül mutatja a természet szépségeit, a kertek, tavak, erdők lakóit. Az egyik különlegessége a könyvnek, hogy egy telefonra letölthető applikáció is letölthető mellé ami kiegészíti a könyvben látottakat. A könyv nagy alakú és a grafika nagyon részlet gazdag egy-egy oldal felett a négy évesem képes negyed órákat elnézelődni. Az enciklopédia elnevezéstől pedig nem kell megijedni, mert ugyan nagy formátumú de vékony a könyv így könnyen tudjuk magunkkal vinni egy-egy kirándulás alkalmával. Tele van megvalósítandó ötletekkel és kisebb feladatokkal – az én kedvencem, hogy hogyan kell bogarat fogni. Fel van sorolva mik kellenek hozzá és hogyan állítsuk össze.


Mióta megkaptuk - minden kirándulásra magunkkal visszük és készítettünk egy igazi saját "enciklódiát". Azaz egy füzetet, mint az Egérke a mesében. Begyűjtöttük a falveleket, amiket lepréseltünk. Melléírtam, hol találtuk és milyen fajta fa levele az. Nagyon tetszik neki és szeretjük lapozgatni, mert így megmaradnak az emlékek.

Ezt a mesekönyvet gyakran használtuk együtt a PAKKLI Őszi barangoló kártyákkal, ami még játékosabbá tette az őszi sétáinkat!


Mindenkinek akinek óvodás korú, természetet szerető gyereke van sok szeretettel ajánlom!79 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page