top of page
  • barbarafoldi

#Jars Only January

Updated: Jan 19, 2019Valószínűlög azon gondolkodtok mit is akarok ezzel mondani - azonkívűl, hogy szeretem a befőttesüvegeket. (Ami igaz!) Ezt a hónapot annak a témának szentelem, hogyan lehet hulladékmentesen tárolni - nem csak a konyhában hanem általánosságban.

Üvegek. Számomra ez volt az első lépés, amikor kiderült számomra, hogy mennyire fontos nekem a fenntartható életmód. Természetesen akad még néhány műanyag tároló nálunk de az üvegek, befőttes üvegek határozott többségben vannak. Talán túl sok is van belőlük.

Szerelembe estem ezekkel az üvegekkel és gyűjtöm (sajnos még mindig) a különféle méretű, formájú befőttesüvegeket, a "háthajóleszmégvalamire" alapon. Tudom, hogy hamarosan el kell kezdeni megválni a feleslegtől - de MÉG NEM!

Az első helység ahol elkezdtem kiélni a hulladékmentes ötleteimet a konyha volt és mind a mai napig itt van a legtöbb üvegem és zerowaste tárolóm. Miért a konyha? Talán, mert szeretek ot lenni és jókat enni? IGEN! Meg azért is, mert nagyon egyszerűnek tartom, hogy látom mim van és mennyi ugyanis az üvegek átlátszóak, így nem tartok felesleget otthon. Budapesten egyenlőre elég nagy kihívás olyan helyeket találni, ahol újra tudom tölteni a kiürült üvegjeimet, de vannak kisebb boltok, piacok ahol mindig segítenek.

Otthon általában száraz hozzávalókat tartok befőttesüvegekben, kukorica, cukor, zabpehely. De sajnos nem mindig találok helyet ahol például a cukrot kimérik nekem az üvegembe, ilyenkor nem elkeseredek, hanem alternatívát kerrsek (például méz). Számomra a fennatartható életmód azt jelenti, hogy hibázhatok is. Ha mindenképp cukrot szeretnék akkor majd olyat veszek amit paprban árulnak - így újra tudom használni majd.

Ötleteim a befőttesüveg használathoz a konyhában

  • nem kell szuper menő üvegeket venni újonnan, elég ha körbekérdezel a Nagyidnál vagy a szüleidnél és biztos előkerül pár szép darab

  • mindig alaposan tisztísd el mielőtt élelmiszert teszel bekreatívkodj és tedd egyedivé

  • ha megfelelő méretet találsz, akkor akár ételt is vihetsz benne munkába

  • csinálj helyet az üvegeknek - jól látható helyen. Először is, mert (legalábbis szerintem) jól néz ki, másodszor pedig egyszerű és átlátod mi van otthon - tudod mikor kell venni mit

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page