top of page
  • barbarafoldi

Ismerd meg a Földlakót közelebbről!

A Földlakó egyszercsak szembe jött velem, mikor böngésztem a neten és nem tudtam szó nélkül elmenni mellette. A név csalogatott. Körbenéztem a honlapon és el voltam ájulva. Már akkor tudtam, hogy szeretném megkérni a megálmodóját a weshopnak, hogy meséljen nekem kicsit. Olvassátok szeretettel sorait a tolmácsolásomban.
Mutatkozz be röviden! Mesélj kicsit magadról.


Sziasztok, Juli vagyok. Mielőtt megszületett a fiam, Emil, az egyik legnagyobb magyar borkereskedő cégénél dolgoztam, én tartottam a kapcsolatot a külföldi borászatokkal, és én szereztem be a külföldi borokat. Nagyon szerettem, főleg a kapcsolattartást, mind írásban, mind szóban, legfőképpen pedig élőben. A vállalkozói létforma viszont úgy érzem, hogy sokkal közelebb áll hozzám, így tudok igazán kiteljesedni, illetve ezt láttam a családom és magam számára a legjobb lehetőségnek. Nem kell mondanom, hogy milyen helyzetben vannak a munkába visszatérni vágyó anyák. Nagyon sok a nehézség az egésszel kapcsolatban. A vállalkozás egy másik út, ami talán a legjobb dolog, ami történhetett velem, és a legjobbkor kezdődött.


Nekem nagyon tetszik a webshop / márka neve, azt hiszem erre figyeltem fel először és csak utána láttam mivel is foglalkozik. Miért ez lett a webshop neve?


Ezt igazából nem tudom konkrétan megindokolni vagy nem emlékszem rá, hogy honnan jött. Mielőtt kitaláltam volna, hogy pontosan milyen vállalkozást szeretnék, már azelőtt tudtam, hogy Földlakó lesz a neve. Eredetileg kicsit másnak álltam neki, útközben alakult úgy, hogy játékbolt lett végül belőle. Azért nem árulom el – még – az eredeti tervem, mert egyszer mindenképp meg szeretném valósítani a Földlakó keretein belül, remélem minél hamarabb. Szeretem ezt a nevet, mert benne van kicsit minden, amit képviselni szeretnék.


Ma már rengeteg bolt / webshop van itthon is , akik olyan játékokat forgalmaznak amik természetes / fenntartható anyagokból készülnek. Te, mi alapján válogatod a termékeket a webshopba? Miért éppen webshopot nyitottál?


Olyan termékeket válogatok, amikért én is teljesen odáig vagyok. Igazából ez a fő rendezőelv. Többnyire természetes anyagokból készült játékok kaphatók, ez is marad a fő irányvonal, de nem zárkózom el teljes mértékben a műanyagtól. Úgy hiszem, hogy van, hogy egy játék műanyagságának van hozzáadott értéke magához a játékhoz (pl Bauspiel ablakok, akril kockák, amiket keresztülsüt a fény). A nyílt végű játékok a kedvenceim (bár a nyílt végű szerintem elég erőltetett fordítás, közel sem mond annyit, mint az angol megfelelője, az open-ended, én inkább szívesen használom a kötetlen szót erre). Fontosnak tartottam a tervezéskor, hogy első sorban olyan játékok legyenek a Földlakó választékában, amik még nem elérhetők Magyarországon. Hihetetlen sok nagyon eredeti, kreatív ötlet és gyönyörű megvalósítás van szerte a világban, én pedig minél többet szeretnék megmutatni.

Hosszútávú álmaim vagy terveim között szerepel egy fizikai bolt is, ahol nem is csak játékok, hanem esetleg egyéb olyan termékek megtalálhatók lesznek, ami közel áll a gondolkozásomhoz, életemhez. Például mosható pelenkák, valóban hasznos baba-mama kiegészítők, ilyesmikre gondolok. Hiány szerintem, hogy nincs Budapest belvárosában egyetlen hely sem, ahol mosható pelenkát és kiegészítőit lehet kapni.

Webshop azért is, mert a COVID alatt jött létre, és sajnos most többen zárnak be, mint ahányan kinyitnak, meg mert úgy gondolom, hogy könnyebb kezdés, ha az online térben megvetem a lábam előbb, megismerik a nevem, a Földlakót, a termékeket, a filozófiánkat, és ha már valamennyire ismert, utána tovább lehet lépni. Nagy befektetés még a webáruházat is elindítani, de egy valódi boltot méginkább.

A bolt valóban varázslatos lenne. Ha jól hallom ki a szavaidból ötletekből sosincs hiány. Mi inspirál Téged a mindennapokban? Honnan merítesz?


Fantasztikusnak tartom a gyerekek kreativitását, képzelőerejét, de egyben imádom látni, ahogy a szülök is újra megtanulnak játszanak. Ezek a játékok nem csak a gyerekeknek szólnak, hanem a szüleiknek is, a családnak, hiszen a legnagyobb szórakozás közösen játszani, alkotni, együtt dolgozni egy hatalmas építményen. Hatalmas öröm látni fotókon, hogy milyen alkotások készülnek a Földlakós játékokból. Jó érzés, hogy értékes pillanatokat tudtam adni családoknak az általam forgalmazott játékokon keresztül.


A tavalyi (2020) évben mindenki nagyon sok időt töltött otthon, a gyerekkel és a 2021-es év eleje is hasonlóképpen telt. Hogyan jelenik meg nálatok a fenntarthatóság az otthonotokban?


A saját mindennapjaimba már korábban beférkőzött, de sokkal nagyobb teret nyert Emil születése után a fenntarthatóság. Igyekszünk őt úgy nevelni, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk, főleg addig, amíg szinte kizárólag rajtunk múlik a dolog. Mosható pelenkát használunk Emil 4 hetes kora óta, az öltöztetésénél igyekszünk olyan dolgokat választani neki, amik vagy hazai készítő termékei (nagyon szeretjük például a Nove gyerekruhákat, ami GOTS minősítésű anyagokból készül) vagy ha nem is hazai, de idő- és igénybevételt álló anyagból készülnek. Inkább kevesebb, de relatíve drágább ruhája van, amit esetleg, ha lesz testvére, akkor ő is fog tudni hordani, ha nem, akkor pedig viszonylag jó áron el lehet adni, és van is rá kereslet használtan. A pelenkákkal is így vagyok, a használt moshatópelenka piac nagyon pörög (a COVID lassított rajta, de azért még így is megyeget), az egy dolog, hogy ha csak 1 gyerekel használnám a pelenkákat, már az nagyon sokat számítana, de tervben van az eladásuk is, ha már nem várható pelenkázandó gyerek. Fontosnak tartom, hogy a dolgok körforgásban maradjanak. Emil játékait is úgy választottam ki, hogy ha neki nem is jön esetleg be, olyan legyen, amit minimális veszteséggel el lehet akár adni. Ezek miatt hajlandó vagyok többet költeni 1- 1 játékra vagy pelenkára, hiszen azt is benne van az árában, hogy egyszer el fogom adni (nem is fillérekért). Nagyon sok ruhát és tárgyat, játékot veszünk másodkézből és adunk tovább (Emilnek és magamnak is). Az ruházkodásomat illetően előnyben részesítem a másodkézből való vásárlást, online, ismerősöktől, használtruha üzletekből, de leginkább olyan helyekről, mint pl. a Recycled Fashion Store vagy a Hagor. Tavaly jártam Mengyán Eszternél színtanácsadáson, ami nagyon sokat segített abban, hogy kiszűrjem a rendszeremből azokat a darabokat, amik a megvettem, de mégsem hordom soha kategóriába tartoznak. A sminkcuccaim szinte mind hazai márkától, a KAP-tól vannak, szerencsére ők is odafigyelnek a környezettudatosságra, nagyon sok termékükből van utántöltő pl. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy egy apró, de nagyon jó szombati piac mellett lakunk, így a zöldség-gyümölcs, tojás, egyéb bevásárlásunkat ott ejtjük meg általában. Nagyon jó volt ott látni, hogy az árusok néhány héttel azután, hogy elindult a rendszeres piacozás, már nem hoztak műanyag zacskót, tudták, hogy legtöbben hozzák a kis zsákjaikat, vagy ha mégsem, akkor is papírra cseréltek mindent. Ezek apróságok, vagy kiragadott dolgok, amik így hirtelen eszembe jutottak. De folyamatosan a fejemben jár, minden döntésemben faktor a környezettudatosság. Folyamatosan keresem az alternatív lehetőségeket, sok idő volt, de sikerült pl. otthoni körülmények között is komposztálható futárzsákot találnom (köszönöm a Flockmen szuper csapatának, akik a tippet adták), illetve a Földlakó keretein belül újra felhasználok mindenféle, a háztartásunkba érkező csomagolóanyagot (térkitöltők, dobozok).


Szuper mennyi mindent csináltok már családilag egy élhetőbb jövőért. Én is amondó vagyok, hogy ami nekünk idő és energia befektetés az a gyermekeinek már rutin lesz a későbbiekben. A másik fontos elem az otthon töltött idő alatt, mindig a hogyan: Azaz, ha már otthon vagyunk ennyit és a gyerek(ek)kel is játszunk, az milyen és hogyan alakul. A játékok, amiket forgalmazol a webshopban leginkább a nyílt végű játékokat szolgálják. Neked ez (szülőként), mit jelent pontosan?


Úgy gondolom, hogy a gyerekek számára a legfontosabb időtöltés a játék. Ezen keresztül tanulnak, ismerik meg a világot, és a saját erejüket (fizikai és mentális), képességeiket. Hagyni kell őket kibontakozni, és a kibontakozásukat olyan játékokkal segíteni, amik minél több lehetőséget rejtenek magukban. Egészen lenyűgöző látni, hogy mi mindent el tudnak képzelni, és a játékokkal megformálni a gyerekek. Imádom, amikor Emil nagyon munkában van a szobájában, be sem enged, csak hallom az izgatott pakolászást. amikor elkészül, akkor izgatottan hív minket, hogy nézzük meg, hogy mit készített. Látom rajta, hogy irtó büszke a műre, és én is irtó büszke vagyok rá. Felnőtt szemmel absztrakt alkotások, ő viszont elmesélni nekem, hogy mi micsoda, és összeáll a kép. Nem mondom, hogy csak kötetlen játékaink vannak itthon, és azt se, hogy csak természetes anyagokból készültek, szerintem ebben (is) egy arany középútra kell törekedni. A szivárványokból és építőkockákból remek parkolóház készülhet a Matchboxoknak.

Öröm olvasni, mennyi lehetőség rejlik a közös játékban. A Földlakóval mit szeretnél elérni?

Elsődleges célom olyan márkák forgalmazása volt, amik még nem elérhetőek itthon. Hihetetlenül sok szuper dolog van, ami nem a „variációk egy témára” kategória, hanem tényleg új ötletek. Szeretném, ha a Földlakó úgy kerülne be a köztudatba (réteg műfaj, így a réteg köztudatába :D), mint egy szuper webshop, ahol élmény böngészni, ahova kíváncsian térhetnek vissza, hogy milyen újdonságok vannak, szívesen indítanék mellé egy blogot, ahol inspirációk lennének a kötetlen játékokhoz. Nagyon sok a tervem, azt hiszem, hogy egy vállalkozásban ez nagyon fontos, hogy mindig legyenek ötletek, tervek, amik ha lassan is, és csak egy részük is, de megvalósításra kerülnek. Csodálattal nézem nagy külföldi, hasonló tematikájú webáruházakhoz tartozó közösségeket (konkrétan a Babipurra és a fb csoportjaikra gondolok). Hatalmas csoportok, ahol kizárólag támogatást, pozitív online kapcsolatokat látok. Nagyon zavar, hogy itthon minden (de tényleg minden) online és offline közösségben megtalálható az egymás piszkálása. Még olyanokban is, ami szigorúan egy téma (pl. mosható pelenkák, természetes játékok) köré épül, komoly szükség van arra, hogy adminok és moderátorok böngésszék a kommenteket, hogy hol esnek egymásnak anyukák. Örülnék, ha egyszer a Földlakónak is lenne egy ilyen hangoutja, ahol "good vibes only".

Azt hiszem tervekből nincs hiány, csak idő legyen mindent megvalósítani. Érdekelne mennyire vagy elégedett ember. Mikor vagy/leszel elégedett a válllakozásoddal?

Elégedett vagyok, SŐT, több, mint elégedett. A Földlakóval is, magammal is, a családommal is. A Földlakó szuperül elstartolt, nagyon sok, szívmelengető pozitív visszajelzést kapok anyukáktól. Büszke vagyok magamra, hihetetlen sok erőt ad, hogy létrehoztam. Élmény volt tanulni arról, hogy milyen egy honlap, hogy épül fel, minimálisan, csak a felszínt kapargatva, de a kódokba belelátni. Jó érzés, hogy magam készítettem az egészet, és hogy tényleg tetszik a végeredmény, meg persze látni, hogy működik. Persze mindig egy rakás dolog van, amit még meg kell és szeretnék csinálni, változtatni, javítani, de ezt nem gondolom elégedetlenségnek, hanem terveknek, amik természetesek, sőt, jó, hogy vannak, hiszen előre visznek.

154 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page