top of page
  • barbarafoldi

#interview with Mengyán Eszter

Updated: Jan 19, 2019Mengyán Eszter egy őszinte ember. Szeretem olvasni a blog bejegyzéseimt, mert látszik, hogy a téma fontos számra és mindent meg tesz azért, hogy eljutassa minél több emberhez enneka  témának a fontosságát. Ő, az aki itthon a 10x10 ruha kihívásnak a nagykövete és mindig figyelemmel követem  - de eddig sose mertem kipróbálni ( a cél jövő év tavasza!)

Olvasd el a gondolatait a hasznltrukákról és arról, hogy mennyire elkötelezett a téma iránt.

1.  Mutatkozz be kérlek!

Mengyán Eszter vagyok, több mint tíz éve újságíró, több mint két éve blogger. Békéscsabán születtem, Budapesten élek. Olyan szerencsés vagyok, hogy a munkám egyben a hobbim is. Viszont pont emiatt nem érzem a határokat, és komoly erőfeszítésembe kerül, hogy rávegyem magam másféle feltöltődésre is – mert állandóan a tartalomról gondolkozni rém kimerítő is tud lenni. Több mint egy éve kezdtem rendszeresen mozogni személyi edzővel, és egy éve járok pszichológushoz is. Nagyon hosszú út vezetett addig a Mengyán Eszterig, aki most vagyok, de tudom, hogy van még hova fejlődni, és dolgozom rajta.

2. Mit gondolsz a használt ruhákról? Van-e olyan ruha darabod ami használtruha kereskedésből van?

Nyár elején volt egy előadásom a Simplicity Fesztiválon, amihez leszámoltam az épp használatban lévő ruháimat (épp lakásfelújításban vagyunk benne, emiatt nem érem el a teljes ruhatáramat). A ruháim közel fele másodkézből került hozzám. Nem kizárólag turlálóból, hanem ruhacsere során, gardróbvásárokról. Talán csak adományboltból nincs ruhám.

3. Számodra mi a fontos a ruhatárod kialakításánál?

Most talán az, hogy elfogadjam, hogy a ruhatáram velem együtt folyamatosan alakul, és engedjem el azt, hogy késznek kell lennie. Az is nagyon fontos, hogy egyre kevesebb új ruhám legyen, hanem igyekezzek mindent, amit lehet, másodkézből beszerezni. Emellett bloggerként nagyon fontos, hogy tesztelhessem egy-egy márka termékét, hogy beszélhessek róla, így kerülnek új ruhák a ruhatáramba. Ma már nagyon fontos, hogy a színtípusomnak megfelelő darabokat viseljek. Ismerem a pontos melltartóméretemet, a testalkatomat, így erre is figyelek ruhaválasztásnál. Nekem egyelőre nem okoz fizikai fájdalmat, hogy olyan darabok is legyenek a ruhatáramban, amelyekről tudom, hogy nem 100%-osan tökéletesek. Így meg tudom tartani az átalakulást egy lassabb folyamatnak, nem kattanok be tőle, nem szeretnék mindentől, ami “nem jó” azonnal szabadulni.

4. Hogyan lehet tudatosan használni a használt ruha boltokat?

Erről egyszer írtam egy blogposztot (http://www.holyduck.hu/2017/07/18/turkalas-second-hand-fenntarthato-divat/), amit nagyon sokan meg is osztottak azóta. Az a lényeg, hogy a turkálóban is tudatosnak “kellene” maradni. Ott is ésszel érdemes vásárolni. Sokszor kapok olyan üzenetet, hogy ott is csak a fast fashion van, nem éri meg ott vásárolni, egy leárazáson olcsóbban be lehet szerezni a ruhákat. Ez egyrészt igaz, nagyon gyorsan pörög a divat, tényleg rengeteg a fast fashion termék a turikban. Viszont fast fashion és fast fashion között is van különbség, például jobb minőségű darabokat be lehet szerezni turiból. Illetve kifejezetten rá lehet menni azokra a darabokra, amelyek minőségiek, olyan márkákra, amelyek minőségi konfekciót árulnak.

5. Hogyan kezdtél el foglalkozni ezzel a témával?

Újságíróként kezdtem vele foglalkozni, szívügy lett belőle.

6. Miért fontos neked?

Nagyon szeretem a divatot, illetve szeretem, hogy a ruhákkal ki tudjuk fejezni önmagunkat. Tetszik, hogy anyagdarabokból létre lehet hozni valamit, ami utána hozzásegít ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, hogy meséljünk magunkról, hogy szavak nélkül kapcsolódjunk másokhoz. A divat sokkal több a ruháknál. Az, ami az elmúlt években a divatiparban történt, elvette azt, hogy szerethető legyen az öltözködés. A világot uraló divat kizsákmányoló, környezetszennyező. És ha tudunk alternatívákat, miért ne beszéljünk róla. Nekem ebben közvetítőszerepem van, ami egyébként szakmai és emberi szempontból is nagyon izgalmas. A fenntartható vagy a tudatos divat kapcsán nagyon jó emberekkel találkoztam, ami azért is lehet, mert ami összeköti ezeket az embereket az valami magasabb cél. Nem a profit, nem az új szabásvonalak, hanem ennél sokkal több.

7. Hogyan jelenik meg a mindennapjaidban a környezettudatosság?

Igyekszem sokkal kevesebbet vásárolni, mint korábban – és ez nemcsak a ruhákra igaz. Sminktermékek, kozmetikumok, háztartási szerek. Régebben volt három tusfürdőm a kád szélén, ma csak egy szappanom, amit addig használok, amíg el nem fogy, és csak akkor veszek másikat. Igyekszem egyre kevesebb műanyagot vásárolni, nem iszok ásványvizet, nem kérek szívószálat, nem kérek zacskót sem. Sokat kell még alakítani az életemen, hogy azt tudjam mondani, mindent megtettem, amit tudok, és ami nekem belefér, de törekszem.

8. Mit ad neked ez az életmód?

Emberi kapcsolatokat. Komoly beszélgetéseket. Fejlődést. Fejtörést. Kudarcokat, de leginkább sikereket. Jó érzés, hogy tudok tenni valamit én is, és hogy velem együtt, vagy az én hatásomra mások is elkezdenek gondolkodni. Ez nagyon nagy dolog szerintem.

9. Mikor érzed magad hitelesnek?

Ha őszinte vagyok. Ha megmagyarázom azoknak, akik követnek, hogy mit és miért csinálok. Nem kell velem egyetérteni, sőt, okozhatok csalódást is. Októberben komoly szintet lép a blog, nem tudom, hogy fog elsülni, de én tudom, hogy miért csináltam azt, amit csináltam.

10. Hogyan tudsz hatni az emberekre? Hogyan tudod hatékonyan kommunikálni a téma fontosságát?

Barka, én sosem gondoltam, hogy tudok hatni az emberekre. Legalábbis jó ideig nem gondoltam, de a visszajelzések és olvasói levelek is ezt mutatják. Nyilván nem tudok hatni mindenkire, nem is célom, így is attól félek sokszor, hogy nem adok eleget.

Azt hiszem a hatékony kommunikáció is az őszinteségben rejlik. Vannak, akik nálam sokkal komolyabban űzik a fenntartható divat témáját, csak nem beszélnek róla. Vannak, akik  már rég kialakították a kapszularuhatárukat, amikor én erre még két év után sem voltam képes. De én ezt vállalom, és őszintén leírom – bármennyire is nehéz sokszor, mert rémesen sebezhetővé válik az ember –, hogy hol tartok.

+ 1. Elégedett vagyok, amikor…

… jajaj. Nagyon ritkán vagyok. :D

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page