top of page
  • barbarafoldi

#interjú nr. 1

Updated: Jan 19, 2019Mutatkozz be, kérlek

Most már több mint egy éve elsősorban Mami vagyok, másodsorban a Shamo lelke. A családom, a természet, az utazás és a fenntarthatóbb életre való törekvés mozgat mostanában.

Hogyan kerültél kapcsolatba a fenntarthatósággal?

A vászonzsák varrással kezdődött minden jópár évvel ezelőtt, aztán szép lassan beszippantott az egész. A kisbabám érkezése pedig csak begyorsította a folyamatot, miatta még motiváltabb vagyok. Nagyon izgalmas felfedezni újabb és újabb területeket, ahol változtatni lehet.

Hogyan kezdtél el tákákkal foglalkozni?

Egy ázsiai körutazás indított el az alkotás felé, és egy gyönyörű törzsi anyagokból készült táska adta meg a kezdőlökést. Varrni még ugyan nem tudtam ekkor, de emiatt gyorsan megtanultam.

Mi inspirál?

Szimbólumok, ősi minták, a természet és a ragyogó színek. Szerintem nagyon nagy szükségünk van a színekre, engem legalábbis feltöltenek, ezért igyekszem mindenkinek juttani belőlük. Ezen kívül egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság, és ehhez kapcsolódóan igyekszem új, hasznos dolgokat kitalálni.

Mit szeretnél létrehozni, mit szeretnél nyújtani a vásárlóidnak?

Zeroheroes-ra keresztelt kollekciómban található zöldebb háztartást segítő zsákokkal, kendőkkel inspirálni szeretnék a változtatásra, például a nejlonról való “leszokásra”. Sokszor kézzel nyomott mintákkal díszítem őket, vagy épp kedves régi függönyökből készülnek bevásárló zsákok. Kicsit olyan ez, mint amikor valaki motivációképp a futáshoz vesz magának egy szép futócipőt. Így könnyebb belevágni! A különleges textilekkel díszített táskáimmal pedig szeretnék színeket vinni a hétköznapokba és felfedezésre, természetjárásra hívni.

Akkor vagyok elégedett, amikor…

... azt meséli valaki, hogy inspiráltam a változtatásra. Sőt, még az eladó is megkérdezte tőle a piacon, hogy honnan van a zsákja :)

Mikor kezdtél el ezzel foglalkozni?

Körülbelül négy éve. Eleinte voltak mellette más munkáim is, de ma már csak ezzel foglalkozom (amikor épp nem Julizom J ).

Mi az első számú javaslatod azok számára, akik szeretnének elkezdeni egy kicsit fenntarthatóbban élni?

Helyettesítsd az eldobható tárgyaidat tartós darabokkal. Iváshoz legyen kulacsod, elviteles kávéhoz poharad, smink lemosáshoz textilkorongod, bevásárláshoz nejlon helyett vászontáskák és zsákok. És a sort még hosszan folytathatnám :)

Milyen kihívásokkal találkozol a tudatos életvitelben?

Türelmesnek kell lennem magamhoz és a környezetemhez, mert nem megy egyik napról a másikra változás. Szép lassan viszont beépülnek az új szokások, ami nagyon jó érzés.

A jövő fényesebb, amikor

azt látom, hogy körülöttem egyre több mindenkire “tapad” át a tudatosság, és fordítva. Fontos, hogy a vásárlók jelezzék igényeiket, de az igazán nagy áttörést az jelentené, ha szemléletváltás történne például a csomagoló anyagok terén, és maguk a gyártók változtatnának. Addig is igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, és a kislányunknak szép példát mutatni.

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page