top of page
  • barbarafoldi

Interjú naturanyu

Updated: Jan 19, 2019Be kell valljam elég sokat hezitáltam kit is kérjek fel erre az interjúra, ugyanis nem sokat tudok az organikus anyagokról, ruhákról. Azt hiszem a legmegfelelőbb embert választottam. Bokor Zsófi, a Naturanyu megálmodója, aki Anyukáknak és már a legkisebb gyerekenek is kínál széles választékot ruhákból és kiegészítőkből. Mindegyik termék a lehető legtermészetesebb és etikusabb módon készül el. Olvassátok sorait sok szeretettel.


Mutatkozz be, kérlek. Mesélj magadról!

Bokor Zsófi vagyok, közgazdász, most GYES-en lévő kismama, egy két és fél éves kisfiú anyukája. 2018 januárjában, bő 1 év tervezés és előkészület után indítottam útjára az elsősorban organikus baba- és gyerekruhákkal foglalkozó NaturAnyu blogot és webáruházat.


Mi vezetett el téged egy webshop nyitáshoz?

A munkahelyemen rengeteg elismerést kaptam, és egy idő után úgy éreztem, hogy meg kell próbálnom belevágni valami saját kisvállalkozásba is, valamiféle bizonyításképpen önmagam számára. Mindenképpen olyan dolgot kerestem, ami valamilyen módon kapcsolódik a környezetvédelemhez, a fenntartható életmódhoz, igazi értékeket képvisel és közvetít. Mindemellett a lehető legrugalmasabb időbeosztással jár. Így esett a választásom egy saját webshopra. Pont ma kaptam az értesítést, hogy az Év Webshopja versenyen, több, mint 200 induló közül bekerültünk az első 25 közé! Nagy az öröm!


Miért fontos hogy organikus ruhákat hordjunk?

Iszonyú mennyiségű vegyszer, káros anyag jut a szervezetünkbe nap, mint nap – az ételekkel, a kozmetikumokkal, a takarítószerekkel és bizony az általunk viselt ruhadarabokban található kemikáliákkal is. Egy pici baba vagy kisgyermek esetében, mivel az ő bőrük még sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokra – ez fokozottan igaz. Mindez könnyedén okozhat ekcémát, egyéb bőrbetegségeket, sőt akár igen komoly megbetegedéseket is. Ahogy az ember egy picit elkezdi tovább gondolni a dolgot, hamar rájön, hogy ha a ruhában ennyi káros anyag marad, vajon mennyi marad a gyapotföldeken, mennyit lélegeznek be a gyapottermesztők, milyen vegyszerekben állnak térdig az életveszélyes varrodákban dolgozó kizsákmányolt nők és gyerekek, és vajon mit eresztenek ki a folyókba a divatipar gigaüzemei.


El tudod mesélni mi a különbség a természetes és az organikus között?

Textíliák, ruházat tekintetében természetesnek mondjuk például a pamut vagy a lenvászon anyagú ruhákat, míg vannak a szintetikus szálakból készült ruhák. A pamut ruhák a szintetikus társaikkal ellentétben jól szellőznek, a bőr megfelelően tud lélegezni – feltéve, hogy az előállítás, a gyártás, a festés során nem tömítik el a szálakat mindenféle vegyi anyaggal. Sajnos eltömítik – vasaláskönnyítőkkel, zsugorodásgátlókkal, káros színezékekkel stb. Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy az állítólag 100% pamut pólónkak még csak a tapintása sem tűnik pamutnak, a viselete kényelmetlen, nem szellőzik jól, ugye? Ezzel szemben az organikus pamut ruházatot nem kezelik ilyen vegyszerekkel, és maximum 5%-ban adhatnak hozzá szintetikus anyagot (pl. elasztánt). Fontos tudni, hogy – ugyanúgy, mint a kozmetikai ipar vagy az élelmiszeripar esetében – a ruhaiparban is felismerték a gyártók, hogy egyre több vásárló az organikusat, a biopamutot keresi – és a legtöbb gyártó organikusként, biopamutként feltűntetve, magasabb áron igyekszik árulni a termékeit, vagy a termékeinek egy részét – ez sajnos annyira elterjedt vásárló megtévesztő módszer, hogy már szakkifejezés is született rá: „green washing” vagy zöldre festés. Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy valóban organikusat kapunk, GOTS minősített terméket kell keresnünk, a GOTS logónak és a gyártó GOTS adatbázisban megtalálható azonosítójának rajta kell lennie a ruha címkéjén.


Számodra miért fontos, az ilyen termékek forgalmazása?

Azon túl, hogy ezeknek a termékeknek az előállítása során fokozottan figyelnek az egészségünk és a környezet védelmére és a fenntarthatóságra, a GOTS minősítés szociális és etikai értékeket is magában foglal – egy GOTS minősített gyártó fair béreket kell, hogy fizessen a munkásainak, komoly biztonsági és higiéniai előírásoknak is meg kell felelniük (pont a Rana Plaza tragédiáját elkerülendő), illetve ezek a gyártók nem alkalmaznak gyerekmunkásokat. Átlátható és visszakövethető a rendszer – a vásárló tudja, hogy ki és milyen körülmények között készítette a ruháját (Who Made my Clothes?)


Te kicsit bele látsz a gyerek ruha iparba. Milyennek tartod? Hogyan van ez összhangban azzal amit Te képviselsz?

Csakúgy, mint a felnőtt divatipar, a gyerekruha üzlet is elment abba az irányba, hogy „minél többet, olcsón”. Akárcsak a felnőtteknek, iszonyatos mennyiségű ruhája van a gyerekeknek – a fast fashion gyárak könnyedén húzzák be a szülőket, a gyerek barátait, rokonságát, hogy „nézd, ebben majd milyen cukin, menőn fog mutatni a picur” – aztán jó, ha egyszer viseli a kicsi az adott ruhát. Hm, pont nemrég kaptam egy óriási adag használt gyerekruhát – elképedtem, mikor a zsákban nem egy olyat találtam, amin még a címke is rajta volt…. Sajnos ezzel akaratlanul is abba az irányba tereljük a gyerekeinket, hogy ők is felhalmozzák a ruhákat, amelyeket aztán nem viselnek. Ami engem még zavar a gyerekruhákkal kapcsolatosan, hogy kényelmetlenek. Igen, jól mutat a répafarmer, és a fit slim ing meg tök menő a tüll, flitteres szoknya, de hogy abban nem élvezet megmozdulni, az biztos – a gyereknek mozogniuk, szaladgálniuk, hemperegniük kell – mindez kényelmes ruhákban öröm igazán. A másik, hogy azáltal, hogy vagy óriási betűkkel kiteszik rájuk a márkajelzést, vagy pedig az épp legfelkapottabb mesefilm figurát (felnőttek esetében zenészt, színész, sportolót) – ezzel sajnos akaratlanul is erősítjük a gyerekekben a márkafetisizmust, a sztárolást – hogy csak akkor vagy valaki, ha Neked x márkájú a ruhád, hogy hú a sztárok, de menők és milyen jó nekik. Nekem is van kedvenc zenekarom, színészem, sportolóm, stb – DE! Valójában ők sem többek másnál, egyik „sztár” sem több annál az embernél, aki tisztességesen ledolgozza a maga x óráját és felneveli a gyerekeit a lehető leghétköznapibb körülmények között. Pontosan ezért nem is forgalmazok ilyen ruhákat, és nem is szeretném, hogy az, aki tőlem vásárol, lényegében a jogdíjakat fizesse meg a mesefilmes óriáscégeknek – mert az nem érték, az nem tesz hozzá a minőséghez. Az általam forgalmazott ruháknak az értéke az időtálló minőség – rettentően örülök neki, hogy a vásárlóim is látják ezt az értéket, folyamatosan kapom a jobbnál jobb véleményeket a minőséget illetően!


Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a Te mindennapjaidban?

Messze vagyok az igazán fenntartható életmódtól, de úgy érzem kiveszem a részem sok dologból azért! Van saját kis konyhakertem, komposztálóm. Igyekszem visszafogni a műanyag használatát, főleg az egyszer használatos dolgokét. Az élelmiszer vásárlásnál figyelek, hogy mit veszek és mennyit, mondok egy példát – sajnos ott is érvényes az általános túlfogyasztás, hogy vegyél meg egy rúd párizsit/sajtot olcsón, aztán az első 20 dkg csak meghozza az étvágyadat, az utolsó fél kg meg megzöldül és ki kell dobnod – én veszek inkább 10 dkg színtiszta/minőségi sonkát/sajtot, amiből a család kétszer jóllakik, mert van benne anyag! Figyelek rá, hogy helyi termelőktől, szezonális élelmiszert vásároljak. A húsfogyasztást erőteljesen visszavettem. Összességében nem kerül többe a család jóllakatása, mintha a leárazott parizert venném. Ételt ki nem dobunk. Anyukám megélte a második világháborút és azt az időszakot, amikor a nagymamámnál volt a kamra kulcsa, annyira nem volt mit enni. A mai napig összesöpri a kenyérmorzsát is és az sem mehet veszendőbe. Én ezt tanultam tőle, eszerint teszek én is. Nem használok öblítőt és hagyományos mosószert. A fiamat mosható pelusoztam, amíg pelenkás volt, jómagam mosható betétet használok. Mielőtt bármi újat vennék, igenis megállok és elgondolkodom, hogy tényleg szükség van-e rá, nem lehet-e megjavítani a régit. Na, ez a könyvekre éppenséggel nem igaz, ha könyvről van szó, oda minden tudatosságom!


Kik a vásárlóid?

Környezettudatos anyukák, egészségtudatos nagymamák, minőséget kereső, vagy épp az egyedi designt kedvelő kismamák.


Milyen a termékek fogadtatása itthon?

Ugyan még van mit tanulnunk a fenntartható (gyerek)divatról, viszont meglepően sokan ismerik a GOTS minősítést, vagy legalább hallottak már róla. Többen először kissé bizalmatlanul (bizonyára csalódva a green washing biopamutban), óvatosan, de kipróbálják egy-egy ruhával, aztán a minőségről meggyőződve visszatérnek újabb darabokért. Számomra is meglepő, hogy mennyien visszajeleznek, hogy végre azt kapták, amit vártak, sőt még annál is többet és biztatnak, és hogy milyen hálásak! Hihetetlen öröm ez számomra.


Vannak-e hazai/ európai trendek amiket követsz?

Sosem voltam az a trendkövető. Figyelem őket, úgy óvatosan a háttérből, de igyekszem nem sodródni semmiféle árral, hanem a saját józan eszemre hagyatkozni és aszerint élni.

Elégedett vagyok, amikor…

Az anyukák önként szánnak rám időt és energiát, és megkeresnek, vagy épp megállítanak az utcán, hogy mennyire elégedettek, sok sikert kívánnak, aztán pedig vissza is térnek. Nagyon-nagyon szívmelengető érzés.

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page