top of page
  • barbarafoldi

#interjú - Greenway design

Updated: Jan 19, 2019Amikor a téma a természetesség és az organikus alapanyagok voltak, egyből a Greenway Design jutott eszembe és kapva kaptam az alkalmon, hogy megismerejem a készítőjét és megálmodóját kicsit jobban. A gyertya melegséget ad és számomra a harmóniát hozza el a mindennapokba, mióta megszületett a kisfiam igyekeztem elkerülni, hogy a lakásba gyertyát gyújtsak, mert a parafin nem a legtermészetesebb. Így képzelhetitek, mennyire megörültem ennek a természetes gyertyának. Olvassátok szerettel, egy igazi siker történetét. Milyen is az, amikor egy vállakozás valódi értékeket képvisel - mind a termékeiben mind az üzenetében és a tetteiben.


Mesélj magadról kicsit! Mutatkozz be, kérlek!

Csapó Ildi, dekoratőr, lakberendező vagyok, 2015 óta vezetem a Greenway blogot. Az elmúlt években sokat változott a blog és vele együtt én is, hiszen ma mára Greenway gyertyákat is készítem. A Greenway blog és egyben szójagyertya egy hatalmas motivációs húzóerő az életemben, amit kihatással lett az egész életemre.


Miért gyertya? Hogyan kezdődött?

A blog írása közben felfigyeltem amerikai és ausztrál készítők csodaszép szójagyertyáira és azonnal megtetszettek.  Teljes mértékben környezetbarát termékről van szó, 100%-ban növényi összetevőkből, így aztán el kezdtem kutakodni a témában; mi is ez, pontosan miből készül és hogyan. Ahogy az lenni szokott, kerestem hazánkban is hasonló, kézzel készült gyertyákat és nem találtam, így aztán kiöntöttem 2016-ban a legelső szójagyertyát.


Milyen alapanyagokat használsz? Honnan szerzed be őket?

A gyertyák összetevőit külföldről szerzem be; szójaviasz, üvegek, pamut kanóc, illóolajok  illatolajok. A címkéket mi magunk készítjük, tervezzük, vágjuk, az arculat párom munkája. A készítési folyamat minden részét saját kézben tartjuk.


Milyen út vezetett ideáig? Hogyan lavírozol a „hobbid„ és a munkád között?

Sokszor van az úgy, hogy az ember csak kipróbál dolgokat és nem gondolja komolyan, csak ad neki egy esélyt. A Greenway szójagyertyák pontosan ez az eset, hiszen egyszerű DIY projektként indult. Eleinte nem volt tudatos marketing stratégiám vagy bármi más határozott elképzelés, ami mentén haladni akartam. Párom ma már sokat segít abban, hogy egy stabil arculat tükröződjön a gyertyákon és ne vesszek el a részletekben. Igazi családi vállalkozás lettünk. Sokszor nehéz a főállás és a Greenway együtt, de örömmel végzem a munkát.


Mit ad neked, az hogy gyertyákkal foglalkozhatsz?

Amikor a gyertyákat öntöm, szinte pihenek. A meglévő receptjeim stabilan kikísérletezett illatok, melyeket már fejből tudok és gyertyaöntés közben szinte egy másik dimenzióba kerülök az illatok miatt. Imádom figyelni, ahogy a viasz megszilárdul és imádok új illatokon dolgozni. A gyertyakészítés tulajdonképpen egy teljesen új, előtte ismeretlen kézműves világot nyitott meg nekem, ahol más alkotókkal is kapcsolatba kerülhettem.


Hogyan alkotsz meg egy-egy új illatot? Mi ad inspirációt?

Általában gondolatok, élethelyzetek hozzák létre bennem az alkotási vágyat. Egy jó sztori, egy kedves emlék képes arra, hogy illatokat elevenítsen meg bennem.

Az illatok ötleteit mindig lejegyzetelem, hogy később -akár újabb élményekkel kiegészülve kikeverhessem a végleges kompozíciót. Egy élmény lehet az is, ahogyan elhaladok egy levendulabokor mellett vagy látok lehullani egy falevelet.


Mit jelent neked a fenntarthatóság?

A fenntarthatóság egy gondolatmenet, elvek összessége, melynek alapján az életemet szervezem. Fentarthatóság számomra a vegánság vagy például az, hogy vásárlás helyett inkább árva kutyákat fogadtunk be. Minden olyan cselekedet, amely nem a pazarlásról szól, az számomra a fenntarthatóságot, az emberiség hosszútávú boldogulását szolgálja.


A természetesség, hogyan jelenik meg a Te mindennapjaidban?

Rengeteg növénnyel vettem magam körül az utóbbi években, ami mindig megnyugtat. Szeretek saját termesztésű zöldségekből, gyümölcsökből főzni, szeretem a természetes anyagú dekorációs és lakberendezési tárgyakat, hiszen olyan sok időt töltünk a virtuális világban, hogy nekem szükségem van a természet közelségére minden nap.


Mi a kedvenc illatod?

Kedvenc gyertyám és illatom a Floral Fanatic, bár ez nem mindig volt így. Az illat születésének külön története van: egy kedves vásárló érdeklődött, hogy miért nincsen virágillatú gyertya, melyre az volt a válaszom, hogy nem vagyok az a típusú ember, aki a harsány, virágos illatokat kedveli. Ezt követően mégis el kezdtem kísérletezni és megszületett a legnagyobb számban eladott Greenway gyertya, a Floral Fanatic.


Elégedett vagyok, amikor…

arra gondolok, hogy legféltettebb álmaim ma már a valóságban is léteznek. Néha félek kimondani azt a szót, hogy siker, de most életemben először ebben az interjúban megteszem.

A Greenway elérte eddigi legnagyobb sikerét: vissza tud adni abból, amit kapott.  A gyertyákkal árva, gyepmesteri telepekről mentett kutyákat támogatunk, hogy a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát önkéntes csapata még több állatnak tudjon segítséget nyújtani. Számunkra ez a siker.

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page