top of page
  • barbarafoldi

Hibrid pelenkázás

Mit is jelent potnosan az a kifejezés, hogy hibrid pelenkázás? Kicsit ilyen is meg kicsit olyan is.

Sose szégyenkeztem amiatt, hogy nem csak mosható pelenkát használunk. Vannak azok a helyzetek, szituációk amikor előbbre való szempont nálam a nyugalom, a tisztelet, mint a mosható pelenka.


Ezekben a helyzetekben használunk eldobható pelenkát.

  1. Utazás

Amikor utazunk - akkor két lehetséges verzió van. Vagy dolgozok - azaz képzést/workshopot tartok, vagy pihenünk.

Ilyenkor nem viszek magammal mosható pelenkát - egyrészről mert külön poggássz kellene és annak a túlsúlyát, logisztikáját se megtervezni, se kifizetni nem szeretném. Valamint, ha dolgozom akkor a szállodákba nincs időm és energiám és helyem hogy mosható pelenkát használjak.

Ha pihenni megyünk, akkor a pihenés nekem is kijár - azaz nem szeretnék extra körökben mosni. Így azt az évi 2x 1 hetet amikor pihenésre van lehetőségem szeretném maximálisan kihasználni.


2. Gyerek felügyelet


Amikor segítséget kérek - tehát nem én vagyok a gyerekkel, hanem a szüleim, tesóm, bárki más - akkor nem erőltetem rájuk a mosható pelenkát (ha nem akarják vagy nem állnak rá készen) hiszen nekem tesznek szívességet és nekem segítenek. Ilyenkor mindig bekészítek egy adag eldobható pelenkát és azzal érkezem. Én se érezném magam komfortosan ha olyan dolgot kellene csinálnm, amiben nem vagyok 100% magabiztos. Nagyon fontos, hogy megértően és empatikusan álljunk hozzá másokhoz ilyen helyzetekben.

Illetve, ugyanez a helyzet ha családi napközibe vinném és nem lehetne mosható pelenkát vinni.


3. Orvosi javaslat


Sajnos volt arra példa, hogy kisebb műtétje volt a fiamnak és orvosi jaaslatra 1 hétig hanyagoltuk a mosható pelenkát. Ilyenkor sokkal fontosabbnak tartom a gyógyulást és a regenerálódást! Ilyen helyzet lehet a fogzás is, amikor sokkal érzékenyebb a bababőr és sokaknak kipirosodik. Ilyenkor érdemes krémet is használni - mi legjobban a SHEDO popsi kenőcsöt szeretjük.Amikor eldobható pelenkáról beszélek, akkor nagyon fontosanak tartom, hogy keressek helyette egy olyan alternatívát ami természetes anyagokból készül, lehetőleg a közelben és nem tartalmaz kemikáliákat.

Az egyik kedvencem a Kolorky, ami egy cseh márka - kis vállalkozás! Itthon egy kis családi vállalkozás forgalmazza. Csodás minták vannak, de van teljesen fehér is ami a legkörnyezete kímélőbb.

Mind méretben, mind fajtában sokan tudnak válogatni.


A másik ami nagyon bevált, és amikor Olaszországban vagyunk azt rendeljk, mert elérhető. A BamboNature márkája. Ezt egy nagyobb dán cég gyártja. A pelusok rendelkeznek FSC és egyéb minősítésekkel. Erről itt írtam bővebben.

A Bambo Nature márkának van szuper nedves pospitörlője is, amit szintén a fent említett alkalmakkor, helyzetekben használom leginkább. Azért szeretem nagyon, mert ha kiveszek egyet, akkor csak 1 darab jön ki és nem 10 - így ezzel is figyelek a fogasztásra és törekszem a hulladékcsökkentésre és ebben ez a cég segít!


Mindenki figyeljen oda a környezetére, a fenntarthatóságra, de csak azon az áron, hogy Ő és a családja is jól érzi magát.39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page