top of page
  • barbarafoldi

Gyerekbútor - Az erdőből a gyerekszobába INTERJÚ

Egy igazi családi vállalkozást hoztam nektek, hogy megismerjétek. Több okból is nagyon kedves a szívemnek ez a termék és a mögötte álló történet. Elsősorban azért, mert Nógrád megyéből indul, azaz ott van a fatelep és onnan indult az ötlet. Nem titok, hogy nekem Nógrád megyéhez húz a szívem. Ott töltöttem gyerekkorom legszebb nyarait unokatesóimmal és most oda viszem a szívemnek legkedvesebb képzéseket, workshopokat. Valamint, külön öröm, hogy a gyártás minden eleme itt zajlik. Hazai, minőségi fával dolgoznak és a cél nem tucat termék gyártása, hanem olyan letisztult, és tartós gyerekbútor készítése ami sok sok éven keresztül, több generációt is ki tud szolgálni.

Olvassátok a KIDOZIA bútorok történetét sok szeretettel.
1. Mutatkozz be röviden, mesélj magadról és márkádról!


Jaskó-Reviczki Enikő vagyok, 3 gyermek édesanyja, és boldog felesége férjemnek. A tanulmányaim után 2005-ben kezdtem a családi vállalkozásunkban dolgozni, amelyet apukám vezet már több mint 40 éve. Nem így terveztem de itt kötöttem végül ki, amiért nagyon hálás vagyok. Ez egy faipari vállalkozás, főként lámpaalkatrészeket és bútoralkatrészeket gyártottunk hazai és nemzetközi megrendelőknek. Régi álmunk volt az, hogy ne csak a megrendelőink igényeit teljesítsük, hanem piacra lépjünk egy saját termékekkel. Amikor a prototípus elkészült, nagy volt a boldogság. Egy nagyszerű csapat segítségével létrehoztuk a Kidozia márkát, az arculatát, a webshopot idén márciusban és azóta minden nap örömmel dolgozunk.


2. Honnan jött az ötlet?


Sok mindennek kellett egyszerre történnie. A vágy, hogy valami sajátot teremtsünk már meg volt. Aztán jött egy nagyobb kiesés a megszokott megrendelőinktől és ekkor lett kapacitásunk rá, hogy belevágjunk valami sajátba. A lelkesedés, és a technikai feltételek adottak voltak, akárcsak a szakértelem. Én a legkisebbemmel voltam várandós és nézelődtem a boltokban – de ismerve a faipari szakmát, nem találtam olyan minőségű gyerekbútort, amit bizalommal tettem volna alányom szobájába.

Láttam és tudom, hogy a fa (jó minőségű fa) érték és generációkat szolgál ki. Az is örömmel tölt el, hogy a fajátékok is újra teret hódítanak.


3. Mi ad motivációt? Hol inspirálódsz?


A motívációt a mindennapokban találom meg. Motivál az, hogy a munkatársainkért felelősséggel tartozunk, motivál a gyermekeink jövője. A lányom is és a folyamatosan változó igényei inspirál folyamatosan! Így született meg a legújabb termékünk (polc).

Az építőkockák is így születtek – vettem fa építőkockákat, de nem volt sikerélménye neki. Mindig leborult – elcsúsztak, nem voltak jól építhetőek. Így született meg a faépítőkockánk. Az északi design mindig inspirációul szolgál – szeretem a letisztultságot és az egyszerűséget.

4. Milyen minőségű fával dolgoztok? Mennyire követitek végig a fa útját?


Első osztályú bükk, tölgy, éger és fenyőfával dolgozunk az igényeknek megfelelően. A fa útját teljes mértékben végig követjük, olyannyira, hogy apukám választja ki a rönköket az erdőben. Miután a rönkök megérkeznek hozzánk, fűrészelés után 1-2 évet száradnak a levegőn. Ez a legtisztább és a legkörnyezetkímélőbb megoldás a száradáshoz. Nincs a telepünkön szárítókazán egyáltalán. A fák az Eger erdőből érkeznek hozzánk. Így tudjuk garantálni a minsőéget. A bútoraink – ugyan gyerekbútorok, de felnőtteket is elbírnak – hiszen szeretnénk ha a szülők is leülnének a gyerek mellé alkotni, olvasni, játszani.


5. Mik a céljaitok? Hol látjátok a változást 5 év múlva?


Az elsődleges célünk, hogy a márka fenntarthatóvá váljon – nem csak környezeti szempontból, hanem pénzügyileg is. Azaz tartsa el minket, akik ezen dolgozunk. Szeretnénk terjeszteni a minőségi fából készült bútorok fontosságát, a hazai fa szuper minőségét. Amennyiben lehetőségünk és kapacitásunk van/lesz rá – szeretnénk az európai piacra is nyitni. Az első kiszemelt terület Csehország és Németország lesz, ahol úgy látjuk nyitottság van a minőségi kézműves bútorok után.


6. Mennyire fontos szempont számotokra a fenntarthatóság akár a mindennapi életben, akár a vállalkozásban?


A gyártási folyamatban a telepen figyelünk a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre (pl. ezért sincs szárítóüzemünk – és hagyjuk, hogy a nap és az idő végezze ezt a amunkát). A veszélyes hulladékot természetesen elszállíttatjuk félévente a megfelelő helyre. Az üzemet fával fűtjük és a fa hulladékot brikettáljuk.

Édesapám pedig egy kis elektromos autóval jár. Hiszünk benne, hogy sok kicsi sokra megy.


7. Miért Nógrád megye? (Pásztó)


Én itt (Pásztón) születtem. Éltem ugyan pár évet Budapesten – de visszahúzott a szívem. Minden ideköt most már. A férjem is idevalósi, a családom is itt van. A múltam ideköt, a

jelenben is itt vagyok és a jövőnket is ide terveze.


8. Elégedett vagyok, amikor….


Ha jól belegondolok, szerencsés vagyok, mert mindig elégedett vagyok. Emlékeztetnem kell magam, hogy el ne felejtsek hálás is lenni. Most minden kerek. Egész.

115 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page