top of page
  • barbarafoldi

Fenntarthatóság Otthon - a karantén idején is

Összeszedtem pár dolgot, hogy megmutassam mik azok a dolgok amikből nem engedek a házi karantén idején sem az otthonomban. Illetve mik azok új/régi szokások, amik felkerültek a mindennapi teendőim közé.

Világjárvány van - kár ezen szépíteni - amit a WHO is kihirdetett még hónapokkal ezelőtt. Ilyenkor például, mint a kijárási korlátozások hazánkban - sok mindent felülírnak az eddigi megszokott életvitelünkben. A kezdeti sokk után el kezdünk berendezkedni az újonnan kapott élethelyzetbe.

Sokan kérdeznek és Én is látom magamon, a háztartásomon, hogy átalakultak a prioritási listák, átrendeződtek a kapcsolatok, a napirend és természetesen a fenntartható életforma és azzal járó tevékenységek is átformálódnak.

Bitay Andi, a Maison blog szerzője összeszedte, mik azok a környezettudatos szokások amiket nem tart a karantén idején.

Én, azt szeretném Veletek megosztani, melyek azok a szokások amiket továbbra is a fenntartható életmódot követve tartok és mik azok a területek ahol újításra és kreativitásra ösztönzött az eddigi otthoni karanténban töltött idő.


1. Tisztítószerek


Az otthon készített tisztítószerekből nem adok alább. SŐT, a sok vírustól ösztökélve kikeveretem újabbakat, amikkel a fém felülelteket és a leggyakrabban megfogott tárgyakat tudom tisztán tartani (villanykapcsolók, telefon, laptop, konyhai foggntyúk, stb).

Nem vettem extra fertőtlenítőket a boltban (azt hiszem nem is lehet kapni), de beszereztem gyógyszertári alkholot (70%-os) és pár üveg teafa és levendula illóolajat, amiknek fertőtlenítő hatása van.

2. Vegetáriánus és Vegán étkezés


A kisfiam miatt - mi nem vagyunk teljesen vegetáriánusok (heti 2szer - 3szor eszünk húst). Ezalatt az idő alatt szinte teljesen redukáltuk a húsfogyasztást, sok zöldséget, és előre elkészített hüvelyes ételt lefagyasztottunk ezzel is megkönnyítve a mindennapi főzéseket. A konyhában felváltva vagyunk a férjemmel - általában az ebédidő az övé és a vacsorát készítem én. A vegetáriánus vagy vegán ételek sokkal könnyebbek (egészségesebbek a sok otthonülés miatt) és gyorsabban is elkészülnek.

3. Növény nevelés / gondozás


Nálam sok növény lakik és szerencsére jól is érzik magukat. Most, hogy több időt vagyok itthon különleges törődést kapnak. A tavaszi időszak és az időjárás is adott, hogy átültessem őket és kiköltözzenek az erkélyre. Ez az időszak remek arra is, hogy magról neveljünk palántát (amit később akár ki tudunk ültetni) és ebbe a gyerekeket is bevonjuk (ha vannak), de nekünk se utolsó időtöltés.

A legpraktikusabb olyan növényeket ültetni amiket el is fogyasztunk például fűszernövények vagy pardicsom, paprika nevelése.

Valamint szuper lehetőség adódik egy kis extra tápanyag készítésre, ha megmaradt kávézaccot, banán, alma és tojás héjat egy kis vízzel elkeverve hozzáadunk át/ültetéskor a virágfoldbe.

Ha fürdő vagy (sótlan!) főző vizet is meg tudod menteni locsolásra akkor igazán büszke lehetsz magadra!

4. Személyes higénia


Szerencsére ez az a terület amit legkevésbé érintett a járvány. A több kézmosás, csak egy kis kreativitásra sarkalt hiszen sokkal gyorsabban fogy a szappan, amiket házilag készítek. Sajnos a lúgom pont elfogyott és jelenleg egy majdnem 3 évessel és egy alig hónapos kisfiúval vagyunk itthon így az újabb adag szappanfőzést egyenlőre extrém kihívásnak tartom.

Viszont remek alkalom volt, hogy bekeverjek egy nagy adag folyékony szappant, melyet nagyon egyszerű elkészíteni és sokkal tovább kitart, mint a hagyományos társa.

Minden más tisztálkodó szert ugyanúgy készítek és használok napi szinten (dezodor, fogpor, testvaj, stb).

5. Sütés otthon


Január óta nevelem a kovászom, amit immár 3 hónapja tartok életben. A rohanó hétköznapokban nem udtam mindig megsütni a kenyerünket, de most hogy mindig itthon vagyok - már 3 hete nem vettünk bolti kenyeret és ez rendkívüli büszkeséggel tölt el. Azt nem is említve, hogy a kovász nevelésének és a kenyérsütsének terápiás jellege is van, így az azzal töltött időm nem csak a család hasznára válik hanem nekem is nagyon sokat ad.

A kovász neveléséhez nem kell se extra tudás, se különleges alapanyag ellenben szükség van figyelemre, törődésre és türelemre. Mindenkinek sok szeretettel ajánlom.

Természetesen nemcsak a kenyér sütés létezik. Remek alkalom elkészíteni a saját müzlit, joghurtot, ropogtatni valókat (pattogatott kukorica) és nemcsak időt és pénzt, hanem a csomagolást is megspóroljuk a Földnek.

+1 . Kis vállalkozások támogatása


Miután sehova se mehetünk - a napi egészségügyi sétán kívül - így felértékelődnek az online vásárlási lehetőségek. Jelen helyzetben, nagyon sok kis vállalkozásnak a fennmaradása van veszélyben. Az Ő támogatásuk most kiemelten fontos, hiszen nélkülünk (vásárlók) az anyagi fennmaradásuk van veszélyben.

Ha valamire szükséged lenne, kérlek nézz szét a hazai kisvállalkozók közt. Amit ők adnak hidd el szívvel, lélekkel csinálják.

Az Ő támogatásuk semmivel nem igényel több befektetést részedről, hiszen ugyanúgy a kanapén ülve rendelheted meg tőlük amire szükséged van, mégis rengeteget segítesz nemcsak nekik, hanem a gazdaságnak is.


31 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page