top of page
  • barbarafoldi

Fenntarthatóság és Minőség a legszebb kivitelezésben

Mi a kapcsolat? Hogyan kivitelezhető és miért fontos?
Amikor véletlen belefutottam először egy képbe a Kid Today instagram oldalán csak ámultam mennyi csodaszép egyszerű és funkcionális tárgy van egy helyen. Igyekszem gyakorolni az önkéntes egyszerűséget de vannak tárgyak amiknek nehéz ellenállni.

Nagyon örülök, hogy sikerült egy interjút is kicsalni Dórából és mesélt kicsit arról miért és hogyan látja Ő ezt a témát!

Olvassátok szeretettel!


1. Kérlek mutatkozz be, röviden! Mi vezetett el Téged odáig, hogy vállalkozz?


Sziasztok, Dóra vagyok, a KidToday webáruhaz tulajdonosa és egy 5 éves kislány édesanyja. Így már tudjátok is, hogy ki inspirált arra, hogy ezt a vállalkozást létrehozzam. Születése után tudatosodott bennem ugyanis, hogy itthon nem elérhetőek azok a termékek, melyekkel szeretném magunkat körülvenni. Ebből a felismerésből hosszas keresgélés lett, majd a partnereink.

2. Mit jelent számodra a fenntarthatóság?


Társadalmi felelősséget és tudatos fogyasztást. Példamutatást. Azt, hogy az alig 5 éves kislányunk idén már 3. éve gyűjti össze és adja oda játékait rászorulóknak.


3. Te, mint vásárló milyen értékeket keresel egy termékben? Hogyan / Mi alapján válogattátok ki/állítottátok össze a webshopotok kínálatát?


Borzasztó vásárló vagyok. Mindig nagyon határozott elképzelésem van a megvásárolni kívánt termékről. Ebből kifolyólag általában nagyon nehezen is tudom beszerezni őket. A minimalista, funkcionalista termékeket keresem szinte mindenből. Nem szeretem a mintákat, a színek túlzott jelenlétét. Legyen szó ruháról vagy akár egy határidőnaplóról. Azt untam meg, hogy mindezekre itthon sokszor nem találok alternatívát. A baba és kisgyermek iparágban pedig még nehezebb ezeket a tulajdonságokat megtalálni egy termékben. Ez az, ami a termékkörünk kialakításánál, a fenntarthatóság szempontjain túl döntő befolyással bír.


4. Hogyan jelenik meg a tudatosság a mindennapjaitokban?


Véleményem szerint manapság már egyre könnyebb becsempészni a zöld megoldásokat mindennapjainkba. Nem szeretnék közhelyekkel élni, de ma már mindenkinek lehetősége van elkerülni a műanyagot, szelektíven gyűjteni a szemetet vagy egyszerűen csak annyit fogyasztani mindenből, amennyire tényleg szükség van. Emellett a hálát is ide sorolnám, és onnan már csak egy lépés a rendszeres jótékonykodás és az adakozás. Persze szentek sem vagyunk, nálunk is van fast fashion ruha vagy műanyag fogmosópohár a szekrényben. De egyre kevesebb és kevesebb.

5. Miért „szívügyed” ez a téma?


Nem is azt mondanám, hogy szívügyem, sokkal inkább azt, hogy ez a meggyőződésem, családunk értékrendje. Hiszem, hogy a jövő ez és a tudatos szülők által a jövő tudatos nemzedéke cseperedik fel éppen most.


6. Milyen nehézségek voltak a vállalkozásban? Hogyan küzdötted le őket?


Civilben jogászként dolgozom, szabályozott, hierarchizált környezetben. A vállalkozói lét, a divat és a kereskedelem meglehetősen más kompetenciákat kíván, 10 évnyi jogi munka után és mellett az teljesen új terület számomra, bele kell még rázódnom. De nagyon örülök, hogy végre előtérbe kerülhetett ez a régi hobbim és álmom. Rendkívül hosszú út vezetett idáig, voltak nehézségek, de ezek nélkül biztosan nem lenne ma Kidtoday.


7. Mit ajánlasz a vásárlóidnak, hogyan tudnak tudatosan vásárolni?


Napjainkban a legtöbb iparág és a vásárlói szokások is hatalmas átalakuláson mennek keresztül. Humánus és fenntartható alternatívák keresése a cél, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnünk.

A tudatosság kialakításához persze kell egyfajta bátorság is, hiszen változást kíván az emberektől. Remélem, hamarosan tényleg bekövetkezik a szemléletváltás és a többség felismeri, hogy a „többet kevesebbért” elv sok esetben nem éri meg. Anyagilag sem.


8. Mi volt számodra az első lépés a tudatosság / fenntarthatóság felé?


Mikor néhány évvel ezelőtt Londonban éltem, valahogy észrevétlenül vált részemmé a tudatosabb gondolkodás. Ott már 2010-ben természetes dolognak számított, hogy az egyetemi büfében nincs műanyag pohár, nylon zacskó vagy éppen az, hogy a munkahelyen környezetvédelmi oktatáson kell részt vennünk. Emellett nagyon tetszett, hogy az öltözködésben abszolút a funkcionalizmust láttam érvényesülni. Szerintem ez nagyon fontos, a gyermekek tekintetében pedig még inkább. A ruháknak szabadságot kell kölcsönözniük, hiszen azok nem jelmezek, melyekhez a kicsiknek idomulnia kell.


9., Mikor leszel/vagy elégedett?


Hajjaj… örök elégedetlen vagyok. Ha ezen tudok változtatni, elégedett leszek. J


10., Ha egy dolgot kívánhatnál a jövőre nézve mi lenne az?


Hogy kívánhassak hármat. J

Boldogságot, szakmai sikert, és azt, hogy a kislányomnak sikerüljön mindazt az értékrendet átadni, amit én kaptam a szüleimtől.

117 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page