top of page
  • barbarafoldi

Fekete Péntek, Fehér Hétfő és ami közte van2019-ben november 29.-re esik a fogyasztói társadalom egyik legsötétebb napja. Nem tudom miért kezdték el "Black Friday"-nek hívni, de igen találó. Ezen a napon vannak a legnagyobb leárazások a világon. Észak-Amerikában hosszú évek óta jelen van, hazánkban az utóbbi pát évben lehet észrevenni erőteljesebben.

Rengetegen ezt az alkalmat használják a karácsonyi ajándékok beszerzésére, sokan pedig csak a hatalmas leárazások miatt állnak be a kígyózó sorokba. Nem ítélkezni szeretnék, sokkal inkább megmutatni mennyi minden opció lehetséges és mint, mindennek ennek is a tudatosság az alapja.


Számomra a legfontosabb vásárlási prioritásaim érvényesek ezen a napon is (akárcsak a többin)


- Csak azt veszem meg, amit amúgy is megvennék, (mert elromlott, régóta vágyom rá, szükségem van rá, tudom, hogy évekig használni fogom és használtam nem tudom beszerezni)

- Mielőtt megveszem hetekig (van, hogy hónapokig) ellenőrzöm valóban releváns-e az igény. Felteszem magamnak a kérdést: "Valóban szükségem van rá?"

- Figyelembe veszem mennyi ideig tervezem használni a tárgyat, melyik ami a leghosszabban használható, illetve valóban nincs-e más alternatívája amivel pótolhatnám, valamint javítható legyen!

Ez nem egy ördögtől való kezdeményezés - ha tudod figyelmen kívül hagyni remek, de ha pont most romlott el valami / kell egy téli csizma hosszú évek után miért ne használd ki?

Ellenpontként jöttlétre a "Fehér Hétfő" kezdeményezése (White Monday), ami hivatalosan a Black Friday előtti hétfő - de sok helyen az utána következő hétfőre érvényes, melynek lényege, hogy NE vásárolj egyáltalán azon napon, illetve inkább újrahasznosítás, javítsad meg amit tudsz!

A kettő között pedig ott van a szintén Észak-Amerikából indult kezdeményezés a "Support Small Business Saturday" (azaz, támogasd a kis vállalkozókat szombat), amikor arra buzdítanak, hogy helyi kis vállalkozóktól vásárolj inkább, mint nagy cégektől, ezzel is helyi szinten támogatva a kiskereskedőket, alkotókat, családokat.

Az utóbbi két kezdeményezés hazánkban még nem terjedt el annyira, de bízom benne, hogy hamarosan ezeknek is legalább akkora visszhangja lesz, mint a vásárlásra ösztönzésnek!

Azt se lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ez a sok minden november havában történik, hiszen évek óta létezik egy kezdeményezés (valószínű nem véletlen jöttlétre és nem véletlen erre a hónapra időzítették), melynek neve a "Buy Nothing New November". Magyarul annyit jelent, hogy "Ne vásárolj semmi újat novemberben". Arra hív minket ez a kezdeményezés, hogy próbájuk ki, hogy milyen 1 hónapig semmi újat nem vásárolni - helyette el lehet vinni megjavíttatani tárgyakat/eszközöket, használtan beszerezni, cserélni, stb.

Egyik kezdeményezés se jobb vagy rosszabb mint a másik, de okosan kell (ki)használni ezeket, tudatosan végig gondolni mit miért teszünk és ez mennyire szolgál minket. Véleményem és tapasztalatom szerint is ha valaki csak használtan vásárol - de mértéktelenül semmivel se jobb, mintha újonnan venné.

Számomra a legfontosabb jelenleg, hogy inkább csökkentem a körülöttem már meglévő tárgyakat és hogy magamat és másokat is inkább élmények együtt átélésre, tanulásra buzdítsak, arra valóban együtt legyünk és tartalmasan töltsük el az időnket.

45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page