top of page
  • barbarafoldi

Ajándékozási KISOKOS - 6+1 ötlet, hogy fenntartható módon adj!
Újra itt vannak az ünnepek és ugyan ebben az évben minden kicsit más - de biztos vagyok benne hogy ilyenkor még jobban szeretnéd Te is elhalmozni a szeretetteddel a hozzád közel állókat.

Ehhez szeretnék egy kisokost összerakni amiben Te is felmérheted melyik az amelyik Hozzád a legközelebb áll. Így tudatosan készülhetsz és olyan módon adhatsz hogy a Földnek is jót teszel.  1. NINCS AJÁNDÉK

Az első és legfenntarthatóbb forma, hogy nincs ajándék. Azaz, pontosabban az az ajándék, hogy együtt van a család és egy finom vacsora után együtt maradunk, beszélgetünk.

Természetesen azt is megértem ha szeretnél adni valamit! Én azt szeretem a legjobban, amikor leülök csendben és figyelem az arcokat miközben bontják az ajándékot.

Ezért is vezettük be már évek óta a következő tradíciót.


2. EGY AJÁNDÉK mindenkinek


Ugye mindenki emélekzik az osztály karácsonyokra, mikor kihúztuk egymást? Mi, már évek óta ezt csináljuk családilag. Novemberben szépen mindenki nevét bedobjuk a közösbe és kihúzzuk kit fogunk meglepni karácsonykor. A gyerekeknek epdig 1 db közös ajándékot veszünk, amibe mindenki beledob. A húzás nálunk - földrajzi körülmények miatt - mindig online történik, vannak rá remek honlapok. Az idősebb generációnak kellett kis útmutatás, de idén már minden segítség nélkül ment! Általában összeget is meghatározunk és ha online történik a menet, akkor akár egy kívánság listát is meg adhatsz, amiből tud választani az, aki Téged húzott.

Karácsonykor találkozunk és szuper találgatni ki-kit húzott és figyelni amikor egyszerre bontogatunk. Így mindenki kap valamit - még se esünk túlzásokba.

Ha nagyon kreatívak vagytok meg lehet határozni témát is vagy, hogy milyen legyen a az ajándék jellege (csak saját készítésű, csak ehető, stb.)3. Megszeretett ajándék, azaz ajándék másodkézből


Ez egy trükkös kategória. Természetesen nem arra gondolok, hogy ami neked már nem kell add tovább, vagy selejtezd ki. Inkább arra, hogy ha már kitaláltad mivel szeretnéd meglepni a szerettedet, akkor néz körbe elöször charity shopba, vagy a facebook market placen. Nem az újdonság számít, hanem hogy energiát fektettél bele, hogy megtaláld a tökéleteset.


4. Adj élményt! Add az időd!


Nekem ez az egyik kedvencem. Szeretek közös programokat megtervezni, előadásokat kiválasztani. Természetesen kapni is szeretek ilyet! Közös alkotás, kirándulás vagy múzeumlátogatás, utazás - amiből reméljük jövőre lesz már lehetőségünk.


5. S.K. - azaz saját kezűleg készített ajándék


Én szeretek alkotni. Szeretek már alkotás közben arra gondolni akinek készítem, de tudom nem mindenkinek ez a kedvenc műfaja. Ha viszont szeretnél már Karácsony előtt kikapcsolódni, akkor készíts ajándékot. Nem kell egyből hímzett terítőt vagy patchwork ágytakarót készíteni. Gondolj arra aminek te is örülnél. Valami finom nassolnivaló, egy kikapcsoló fürdő. Ezeket otthon, bárki könnyedén el tudja készíteni. Hatalmas örömet tudsz szerezni a saját készítésú ajándékokkal, mert aki kapja, tudja hogy az idődből is adtál neki.


6. Adományozz!


Ha teheted, akkor legyen az a karácsonyi ajándékod hogy adsz. Ha megteheted, hogy segítesz másoknak akkor tedd meg gondolkodás nélkül. Adományozd az időd - önkénteskedj ha van rá lehetőséged. Válassz egy olyan szervezetet/ügyet ami mellé teljes mellszéleséggel tudsz állni.

Ha nincs időd, de van anyagi kereted erre a célra, akkor pedig adományozz kereteid szerint és buzdíts erre másokat is. Rengeteg ügy mellé lehet most állni és sok a szervezet akik minden apró segítségnek örülnek és szeretettel fogadják.


6 + 1. Válassz kivállakozótól!


Ha egyik pont se szólít meg , akkor is tudsz tenni egy fenntarthatóbb világért - még ha ajándékozásról is van csak szó. Ha kistermelőtől vagy kis vállalkozótól választasz akkor egy család megélhetését segíted, vagy egy friss diplomás elindulását az életben. Nagyon sok szuper minőségű hazai termék, alkotás van amiből lehet válogatni. Biztos vagyok benne, hogy Te is találsz valamit!

Itt olvashatsz az én személyes válogatásomról akiket jó szívvel ajánlok.153 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page