top of page
  • barbarafoldi

a valós költsége egy fenntartható életnek

Updated: Jan 19, 2019Ahogy neki indultam enneka  hónapnak, elgondolkodtam, hogy mit is adott nekem ez a fenntarthatóBB életstílus. Íme összegyűjtöttem, néhány pontban.

  • Sokkal jobban érzem magam, hogy az  szerint az értékek mentén élek amik fontosak nekem

  • Mindennap gyakorlom a türelmet (mivel elég türelmetlen a természetem)

  • Gyakorlom továbbá az önszeretetet és az elfogadást, mivel sokszor hibázom is.

  • Kreatívabb vagyok

  • Sokkal több új dolgot próbálok ki - nyitottabb lettem

  • Pénzt spórolok meg - főleg azokkal amiket otthon készítek el (mosószer, jogrt, stb)

  • Szervezetebb vagyok (azaz a célom még inkább szervezetté válni)

Hiszem, hogy aki egy zöldebb életet szeretne élni, annak elsősorban elhatározásra van szüksége nem pénzre. Egyfajta elkötelezettségre sajátmaga és a természet felé. Ez nem kerül semmibe és máris megváltozott kicsit a hozzáállásod a dolgokhoz. Ehhez még előkészületekre sincs szükség, már holnap is elkezdheted.  A legegyszerűbb módja, hogy megtanulsz visszautasítani. Megtanulsz nemet modani dolgokra, amikre nincs szükséged - igen, akkor is mikor ingyen van.


Ha ez megy és szereted a változást és kihívások elé állítani magad - jöhet a következő lépés. Lassan elkezdhetsz  változtatni a szokásaidon (FIGYELEM! Ez időt vesz igénybe!). Ne legyél türelmetlen (ahgy Én az voltam, és vagyok néha még ma is) és legyél kedves magaddal.


Ha ezt is meglépted, akkor mélyebb vizekre evezhetsz. Elkezdheted lecserélni az otthonoban lévő használati tárgyakat olyanokra amik megfelelnek a fenntarthatóság kívánalmainak. Ehhez érdemes kicsit kutatni és némi pénzt gyűjteni, hiszen ezek a termékek jóval többe kerülhetnek, mint amit megszoktál. Arra gondolj, hogy sokkal hosszabb időt fognak Veled tölteni, kitolódik a használati idő - akár egy életen át végig fog kísérni egy-egy termék. Ha megengedheted magadnak, vagy olyan szerencsés vagy hogy találsz használtan - olyan terméket vegyél amire élethosszig tartó garancia van.

Őszinte leszek Veletek. Én kicsiben kezdtem és nagyon hamar, nagyon lelkes lettem. Sok mindent elkezdtem megcsinálni magamnak és a háztartásba és rengeteg alapanyagot vettem az elején (amit kihagyhattam volna). Viszont így az elkövetkezendő pár évben nem lesz gondom erre.

Azt javaslom, hogy kezdjétek lassan, és találjátok meg a saját ritmusotokat, módszereiteket és élvezzétek. Én a mai napig élvezem ezt a kalandot az összes buktatóival együtt. Megünneplem a kis győzelmeket és a kis hibákból meg folyamatosan tanulok.

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page