top of page
  • barbarafoldi

Én csináltam

Updated: Jan 19, 2019Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan családban nőttem fel, ahol a tevékeny életmód nem volt kérdés. Mindig készítettünk valamit (bevallom inkább Édesanyám ágáról). Karácsonykor díszeket, Húsvétkor tojásokat készítettünk. Egymásnak sokszor kézzel készített ajándékot adtunk / adunk és ez sokkal többet jelent bármi másnál. Sokszor sütötünk együtt.

Valahogy ez mindig az életem része. Előfordult, hogy kevésbé, valamikor több időm van rá - de mindenképpen nagyon szerencsés vagyok, mert munkám a hobbim (vagy fordítva), egy szóval szeretem csinálni, szeretek ezzel foglalkozni. Új technikákat kipróbálni, felfedezni új alapanyagokat.

A férjem olasz, és mindannyiunk örömére nagyon is jól érzi magát a konyhában, így én kicsit visszavonultam és így van időm rég elfeledett ötleteket megvalósítani.

Az egyik a horgolás. Két éve horgoltam először újrahasznosított pólófonalból - rengeteg kis kaspó és kosárka készült, aztán kis pihenő után ezen a télen újra rám talált a horgolás egy baba sapka formájában. Rengeteg örömet leletem a készítésében. (Hamarosan olvashattok egy kis interjút azzal a személlyel aki ebben neki a legtöbbet segítette.)

Szeretek csak kicsit megpihenni, leülni és alkotni valamit a "semiből". A műhelymunkákon ahol résztvettem, most még inkább megértettem (megéltem) milyen nagy erőt tud adni ha azt amit szeretsz csinálni megosztod másokkal. Nem kell semmi extrára gondolni. Egy adag nő, körben, ülnek és horgolnak, finom kávé illata lengi be a teret és már benne s vagy a "flow" élményben. Minden pillanatát élveztem. Lehet, hogy a horgolás nem neked való, de biztos vagyok benne, hogy mindekinek van egy alkotói tevékenysége amibe el tud veszni. És ez jó! Engedd bele magad!

A másik nagy szenvedélyem a befőzés. Nem mondanám magam édesszájnak, (pl. a csokit nem szeretem) de a lekvárnak nem tudok ellenállni. Az én kis fiam még most nem ehet epret, innen jött az ötlet, hogy elteszek pár üveggel, hogy télen megkóstolhassa. Sose csináltam még cukormentes lekvárt, de ez után a recept után azt hiszem csak ilyet fogok. Tisztán és karakteresen érződik a gyümölcs valódi íze.

Íme a recept. Én 1 kg eperből csináltam és a recept is erre szól, de báttran variáld ha többet szeretnél. AZ 1 kg eperből nekem 4 kisebb üvegem lett.

1 kg eper tisztítva

25 dkg eritrit / xilit

1 kk. pektin1/2 citrom leve

Lassú tűzön főzd meg, várd meg míg forr és után botmixerrel keverd össze. Jó étvágyat!

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page